Καταζητείται ο Γιανουκόβιτς! Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ουκρανίας για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών

– Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωση την έκδοση εντάλματος κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς
– Για τρίτο 24ωρο άφαντος ο πρόεδρος της Ουκρανίας – Φήμες πως τον είδαν στην Κριμαία
– Φέρεται να έφυγε από το Κίεβο με ελικόπτερο
– Προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία αλλά τον σταμάτησαν οι συνοριοφύλακες

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το πρωί της Δευτέρας, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της χώρας καταζητείται για μαζικές δολοφονίες διαδηλωτών κατά την τρίμηνη αιματηρή εξέγερση με επίκεντρο την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο.

Ο Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με video του ουκρανικού τηλεοπτικού δικτύου 5, φέρεται να εγκατέλειψε το Κίεβο το βράδυ της Παρασκεύης με προορισμό το Ντόνετσκ και στόχο να περάσει τα σύνορα με τη Ρωσία.
Όμως εκεί, τον σταμάτησαν συνοριοφύλακες, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δε δέχτηκαν το… φιλοδώρημα που προσπάθησε να τους δώσει για να κάνουν τα στραβά μάτια και να διαφύγει στη Ρωσία.
Κατά άλλους, ο Γιανουκόβιτς, που στο μεταξύ καθαιρέθηκε από τη Βουλή και τη θέση του πήρε ο στενός συνεργάτης της “εχθρού” του, Γιούλια Τιμοσένκο, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, εθεάθη στην Κριμαία.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Βόλοντιμ Κουρένοϊ ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιανουκόβιτς συνελήφθη στην Κριμαία, ενώ η ιστοσελίδα Liga.net μετέδωσε ότι κάτοικοι της Σεβαστούπολης είδαν τον Ουκρανό πρόεδρο μαζί με Ρώσους πεζοναύτες. Η πληροφορία όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Το ένταλμα σύλληψης κατά του Γιανουκόβιτς ακολούθησα εκείνα κατά του υπουργού Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενού συνεργάτη του Γιανουκόβιτς, και του αρχιεισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. Ο τελευταίος είχε είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο.
Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr