Βρέθηκαν έγγραφα που αποδίδονται στον Γιανουκόβιτς

Αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ετοίμαζε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά οι εξελίξεις τον πρόλαβαν και πλέον είναι ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ουκρανία. Έγγραφα “φωτιά” για καταθέσεις εκατομμυρίων στο φως!

Πάνω στη βιασύνη του να φύγει από το Κίεβο αφού ήξερε πως το νέο καθεστώς θα τον στοχοποιούσε, φαίνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε πίσω του έγγραφα – “φωτιά”. Κάποια βρέθηκαν να έχουν πεταχτεί στο ποτάμι, κοντά στο σπίτι του. Άλλα διέρρευσαν ήδη στο διαδίκτυο.

Η αυθεντικότητά τους, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Όμως τα διεθνή πρακτορεία μιλούν για έγγραφα που αποκαλύπτουν, εκτός από το σχέδιο μαζικής δολοφονίας διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας, καταθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων, λίστες με ονόματα δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών αντιπάλων του έκπτωτου προέδρου.

 

Το σχέδιο για “σφαγή”

Έγγραφο που διέρρευσε και φέρνει στο φως το Reuters, αναφέρει πως ο Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ, δημοσίευσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας, από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σε αυτή την «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί, εφόσον είχε εγκριθεί το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο.

“Ποτάμι” από ντοκουμέντα

Το περασμένο Σάββατο, όταν εκατοντάδες πολίτες έφτασαν στην πολυτελέστατη ντάτσα του Γιανουκόβιτς βρήκαν ντοσιέ, έγγραφα και αποδείξεις λογαριασμών πεταμένα παντού, ακόμη και σε κοντινό ποτάμι
Φυσικά, τα έγγραφα μαζεύτηκαν για να ελεγχθούν.

Ανάμεσα σε αυτά που βρέθηκαν και ένα χαρτί που μοιάζει με απόδειξη μεταφοράς ποσού 12 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2010, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Γιανουκόβιτς, γράφει η Sydney Morning Herarld. Δεν είναι σαφές ποιος έδωσε τα λεφτά κι αν ο παραλήπτης ήταν ο Γιανουκόβιτς.

Το ράδιο Svoboda της Ρωσίας μετέδωσε πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν στον Ουκρανό πρόεδρο από “ολιγάρχες”, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Ένα από τα έγγραφα που βρέθηκαν: αναφέρεται σε μεταφορά 12 εκατομμυρίων δολαρίων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sydney Morning Herald
Ένα από τα έγγραφα που βρέθηκαν: αναφέρεται σε μεταφορά 12 εκατομμυρίων δολαρίων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sydney Morning Herald

Βρέθηκαν και φάκελοι με φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία δημοσιογράφων και ακτιβιστών που είχαν δηλώσει την διαφωνία τους με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. Υπήρξε και λίστα με πολιτικούς και ακτιβιστές τους οποίους ο Γιανουκόβιτς… φοβόταν!

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, που ιδιωτικοποίησε το σπίτι όπου έμενε και το μετέτρεψε σε προεδρική κατοικία (κάποτε ανήκε στο κράτος) είχε αγοράσει ακριβά έργα τέχνης και είχε πληρώσει 31 εκατομμύρια δολάρια σε ξυλουργούς για να του φτιάξουν περίτεχνα ξυλόγλυπτα!
http://www.youtube.com/watch?v=cjwt9aPlm9E

Πιέσεις από Ολάντ σε Πούτιν και σχέδια από τις ΗΠΑ

Να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση στην Ουκρανία και να στηρίξει μια ειρηνευτική πολιτική μετάβαση προσπάθησε να πείσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μελετούν μια σειρά από επιλογές για τη στήριξη της Ουκρανίας, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ένα οικονομικό πρόγραμμα με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτείνοντας ένα πακέτο δανείου για το Κίεβο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει διμερή κεφάλαια.

«Οι προσπάθειές μας γίνονται για να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή προβαίνει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι. «Αυτές οι προσπάθειες και η στήριξη μπορούν να συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, ωστόσο όλα αυτά είναι μέρος των εν εξελίξει συζητήσεων».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ