Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Φεβρουαρίου 2014

Οι διαδήλωση, χθες, έξω από τη Βουλή προσωπικού της ΑΗΚ και τα απεργιακά μέτρα σε συνδυασμό με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που προβάλλονται είναι η αυριανή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο υπερπληθυσμός στα νοσοκομεία, ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από ξένους επενδυτές στο χρηματοπιστωτικό τομέα και η επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Παρίσι.

Η «Αλήθεια», στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Έκτροπα και Εκβιασμοί» γράφει για τη χθεσινή διαδήλωση αναφέροντας ότι οι απεργοί της ΑΗΚ που πήγαν με κροτίδες στις τσέπες, προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και στο κτίρια και βιαιοπραγούσαν δίπλα από τον τεράστιο κύλινδρο με υγραέριο που τροφοδοτεί τη Βουλή. Αναφέρει ακόμη ότι έμμεσα, αλλά σαφώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση που συνεχιστούν τα απεργιακά μέτρα , η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη του προσωπικού. Αλλού γράφει ότι μετρούν «κουκιά» στο ΔΗΚΟ ενόψει της αυριανής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής.  Σε άλλο της θέμα η “Α” γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας κατέβαλε στην εταιρεία του Μιλτιάδη Νεοφύτου το ποσό των €530.000 για τις εργασίες, αλλά και για τη διακοπή του συμβολαίου για την Πλατεία Ελευθερίας.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Ηλεκτροπληξία» γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ πήραν τον Νόμο στα χέρια τους και μετέτρεψαν τη Βουλή σε πραγματικό πεδίο μάχης,  ότι προπηλάκισαν Βουλευτές και αποδοκίμασαν τον ΥΠΟΙΚ. Προσθέτει παράλληλα ότι σε απαραίτητες τροποποιήσεις για να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο προχώρησε η Κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα το νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση Ημικρατικών. Αλλού γράφει ότι ξεκίνησαν την παράλληλη διαπραγμάτευση οι συνομιλητές των δύο πλευρών αναφερόμενη σε δηλώσεις χθες του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» αναφέρεται στις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ και γράφει ότι οι Υπουργοί εργάζονται κατά της αποχώρησης από την Κυβέρνηση.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Νέες πρόνοιες, νέα δοκιμασία» γράφει ότι με φόρμουλα που δίνει λόγο στους εργαζόμενους έρχεται ξανά στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο θα εξεταστεί εκ νέου από την Επιτροπή Οικονομικών. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα του ο «Φ» γράφει ότι επενδυτικά ταμεία από Ρωσία και Αμερική έχουν ενδιαφερθεί για το 18% κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει η «κακή» Λαϊκή, ενώ γενικότερο ενδιαφέρον για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο έχει επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.  Αλλού γράφει ότι 50 εκ. ευρώ σε 33 υποθέσεις Ε/κ οφείλει η Τουρκία καθώς και ότι ο δεύτερος αιτητής που δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ, στις 26 Οκτωβρίου 2010, απεβίωσε.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χρυσώνει το χάπι» γράφει ότι χωρίς αρχή και τέλος είναι το κυβερνητικό νομοσχέδιο στη βάση τα συμφωνία με την Τρόικα για εκποίηση των ημικρατικών οργανισμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους και αναφέρεται σε εκτιμήσεις ότι τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας και μόνο «διακοσμητικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι προσθήκες στο τελικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο Υπουργός Οικονομικών. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι τη στήριξη του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚ) έχει η Κύπρος προβάλλοντας συνάντηση χθες στο Παρίσι του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΚΚ και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράντ. Αλλού γράφει  ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ξεκαθάρισε χθες μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή διδάκτρων στους προπτυχιακούς φοιτητές.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τίτλο «Απεργίες στον απόηχο της μάχης της Βουλής» φιλοξενεί φωτογραφία από τα επεισόδια χθες και γράφει ότι η Βουλή έμοιαζε με πεδίο μάχης χθες καθώς διαδηλωτές που ανήκαν στο προσωπικό της ΑΗΚ συγκρούστηκαν με την Αστυνομία την ώρα που οι Βουλευτές εντός του κτιρίου συζητούσαν το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών.  Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, Έλενα Ριμπολόβλεβα τέθηκε υπό κράτηση χθες στην Κύπρο σε σχέση με την ισχυριζόμενη κλοπή διαμαντένιου δαχτυλιδιού που εκτιμάται ότι αξίζει 25 εκ. δολάρια, σύμφωνα με την Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς ο οποίος διέφυγε μετά την ανατροπή του ζητείται από τις νέες αρχές της Ουκρανίας για φόνο.

Η επίσης αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily», με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Διακοπή ρεύματος» και φιλοξενώντας φωτογραφία από τη χθεσινή διαδήλωση έξω από τη Βουλή γράφει ότι οι Κύπριοι σήμερα θα αντιμετωπίσουν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος καθώς το θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις παίρνει άσχημη τροπή, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία αντιμετώπισε κριτική επειδή άφησε τη χθεσινή εργατική διαδήλωση να τεθεί εκτός ελέγχου. Αλλού γράφει ότι η δημοφιλής συγγραφέας και κάτοικος Κύπρου Σίλα Χόκινς απεβίωσε. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι ο υπερπληθυσμός στα νοσοκομεία χρειάζεται μεταρρύθμιση και ότι έχει διοριστεί διαχειριστής κλινών.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΚΧΡ)