“Οικουμενικό το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα”

Απάντηση για όσα είπε ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης της Βρετανίας Νίκολας Πένι έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο δελτίο Ειδήσεων του MEGA.
«Η δήλωση του κυρίου Πένι σπάει μεν τον δογματισμό και τη μονολιθικότητα κάποιων Βρετανών επισήμων, αλλά παραβλέπει την ιστορική αλήθεια που είναι μία και αναμφισβήτητη: ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα» τόνισε.

«Από δω αποσπάστηκαν βίαια και παράνομα και μεταφέρθηκαν εκεί που είναι από το Λόρδο Έλγιν. Εμείς έχουμε ζητήσει τη διαμεσολάβηση της UNESCO και πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός με τη διαμεσολάβηση αυτή της κυρίας Μπόκοβα να καθίσουμε Βρετανία, Ελλάδα και UNESCO να συζητήσουμε για αυτό το θέμα» πρόσθεσε, καταλήγοντας:

«Δεν είναι δυνατόν στο σύγχρονο κόσμο, σύγχρονοι άνθρωποι, σύγχρονοι πολίτες του κόσμου, Ευρωπαίοι πολίτες να μην συζητούμε μεταξύ μας για όλους και για όλα. Πόσω μάλλον για ένα τόσο σημαντικό θέμα που δεν είναι Εθνικό θέμα της Ελλάδος μόνο. Είναι ένα θέμα που αφορά τη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι βαθύτατα οικουμενικό θέμα, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».