Χιλιάδες Αυστραλοί διπλοψήφισαν

Πάνω από 15 φορές ψήφισε ένας Αυστραλός στις εθνικές εκλογές πέρσι στην Αυστραλία ενώ υπολογίζεται ότι ενδέχεται να διπλοψήφισαν περισσότεροι από 19.000 ψηφοφόροι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεξαγωγής Εκλογών (Australian Electoral Commission) όπως προέκυψε από την έρευνα τουλάχιστον 2.000 ψηφοφόροι ψήφισαν πάνω από μια φορά.

Δεν έχει κοπάσει ακόμα ο σάλος από την απώλεια 1375 ψήφων στη Δυτική Αυστραλία που οδήγησε στην επανάληψη των εκλογών για την ανάδειξη ομοσπονδιακών γερουσιαστών στην ίδια πολιτεία την ίδια ώρα που ερευνώνται οι περσινές εθνικές εκλογές επειδή χιλιάδες ψηφοφόροι ψήφισαν πάνω από μια φορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως ειπώθηκε σε επιτροπή της γερουσίας, από την έρευνα προέκυψε πως το 81% αυτών που ψήφισαν πάνω από μια φορά ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να κατανοήσουν την εκλογική διαδικασία.

Η Υπηρεσία Διεξαγωγής Εκλογών συνεργάζεται με την αστυνομία για τη διαλεύκανση κάποιων περιπτώσεων διπλοψηφίσματος.

Στην Αυστραλία οι ψηφοφόροι δεν παρουσιάζουν ούτε ταυτότητα, ούτε εκλογικό βιβλιάριο για να ψηφίσουν. Απλά λένε το όνομά τους και τη διεύθυνσή τους και οι αρμόδιοι υπάλληλοι σημειώνουν με μολύβι ότι ψήφισε. Και επειδή η κάθε έδρα έχει πολλά εκλογικά τμήματα είναι δυνατόν κάποιος να εμφανιστεί σε πάνω από ένα τμήμα και να ψηφίσει δυο ή και περισσότερες φορές αλλά έως σήμερα δεν είχαν προκύψει τέτοια φαινόμενα.

Η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη έξι νέων γερουσιαστών στη Δυτική Αυστραλία, θα ανακοινωθεί σύντομα, θα κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια και το αποτέλεσμά τους ίσως είναι καθοριστικής σημασίας για την ομοσπονδιακή συντηρητική κυβέρνηση του Συνασπισμού Φιλελεύθερων-Εθνικών.

Η κυβέρνηση του Τόνι ‘Αμποτ δεν έχει τώρα την πλειοψηφία στην γερουσία. Αν κερδίσει όμως μια έξτρα έδρα στη γερουσία θα αποκτήσει την πλειοψηφία και θα μπορεί να περνά άνετα όλα τα νομοσχέδια της.