Ελεύθεροι αφέθηκαν οι γιοι των υπουργών στην Τουρκία

Αγκυρα, Τουρκία
Οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερους τους γιους δύο πρώην τούρκων υπουργών, εν αναμονή της δίκης τους. Η σύλληψή των Μπαρίς Γκιουλέρ και Καάν Τσαγκλαγιάν προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Άγκυρα.

Οι δύο άνδρες είναι οι γιοι του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Οι δύο υπουργοί παραιτήθηκαν τον Δεκέμβριο, καθώς οι φωνές διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο εντείνονταν.

Η υπόθεση αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «συνωμοσία» εναντίον του και απάντησε με καθαιρέσεις αστυνομικών και δικαστικών αξιωματούχων.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του πολιτικού σκανδάλου γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες, όταν δημοσιεύτηκαν ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία ακούγεται μία συνομιλία που αποδίδεται στον Ταγίπ Ερντογάν και γιο του Μπιλάλ, στις οποίες ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ζητά από τον γιο του να απομακρύνει τεράστια χρηματικά ποσά από το σπίτι του και σπίτια συγγενών τους.

Η ημερομηνία της τηλεφωνικής συνομιλίας είναι η 17η Δεκεμβρίου, ημερομηνία της σύλληψης των Μπαρίς Γκιουλέρ και Καάν Τσαγκλαγιάν.

Την Παρασκευή αφέθηκε, επίσης, ελεύθερος ο Ρέζα Ζαράμπ, αζέρος επιχειρηματίας ιρανικής καταγωγής, ο οποίος σχετίζεται με την ίδια υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ