Ο Κυπριακός Τύπος, 1 Μαρτίου 2014

Η επαναφορά του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις μετά τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το ΔΗΚΟ, το οποίο δήλωσε ότι θα το ψηφίσει την Τρίτη, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Αναφορά επίσης γίνεται στον ανασχηματισμό που πήρε παράταση 15 ημερών, την απόπειρα δολοφονίας χθες βράδυ στην Περιστερώνα, την υποψηφιότητα Στυλιανίδη στις Ευρωεκλογές, τα οικονομικά αποτελέσματα Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής, η οικονομική βοήθεια του 1.5 δις που βρίσκεται στη διάθεση του Συνεργατισμού, κ.ά.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Ανακούφιση μετά την περιπέτεια», αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ εκφράζει ικανοποίηση από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και δηλώνει πως την Τρίτη θα το ψηφίσει. Αλλού γράφει ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τον ανασχηματισμό ενώ στη διάθεσή του έθεσαν όλοι οι Υπουργοί τις παραιτήσεις τους. Σε άλλο θέμα γράφει για έκπληξη από τον Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος υπέβαλε χθες υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές.

 

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Γενικό λίφτινγκ στην κυβέρνηση», γράφει ότι έρχονται ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα αφού όλοι οι Υπουργοί έθεσαν τις παραιτήσεις τους, ενώ πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις περιπτώσεις των Υπουργών που προέρχονται από το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει για παρ’ ολίγον πολλαπλό φονικό στην Περιστερώνα που πονοκεφαλιάζει από χθες την Αστυνομία με την εμπλοκή σε αυτό ατόμων με βεβαρημένο εγκληματικό παρελθόν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι βρίσκεται στη διάθεση του Συνεργατισμού για αξιοποίηση το 1,5 δις.

 

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Δύο πρόνοιες όλη η φαγούρα», γράφει ότι άλλαξε ο τίτλος και 100 λέξεις και το νομοσχέδιο για τις  αποκρατικοποιήσεις πάει την Τρίτη στη Βουλή για να ψηφιστεί. Προσθέτει ότι υιοθετήθηκαν τρία από τα πέντε σημεία του ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι βαριά τραυματισμένοι είναι οι Ζαβράντωνας και Κοσιάρης σε απόπειρα δολοφονίας και ανταλλαγή πυροβολισμών χθες βράδυ έξω από κέντρο στην Περιστερώνα. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά της εταιρείας Alpha Panareti Golf Club Ltd με την κατηγορία της παράνομης επέμβασης σε υδατορέματα παρά το φράγμα του Κούρη στις κοινότητες Άλασσας και Δωρού.

 

Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Περιφρονούν κοινωνία και θεσμούς» και γράφει ότι με διακοσμητικές αλλαγές επαναφέρουν παράτυπα το νομοσχέδιο και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ με επιστολή του στον Πρόεδρο του σώματος, καταγγέλλει ότι η Βουλή είναι «εκτός τάξης». Αλλού αναφέρει ότι 40 σπίτια και διαμερίσματα διαθέτει προς πώληση σε ειδικές τιμές και χωρίς φόρους ο Δήμος Δερύνειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία και αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και για τις περικοπές του ιατρικού κόσμου.

 

Η “Cyprus Mail”, με τίτλο «Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις πίσω στο τραπέζι», γράφει ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά καθώς η επόμενη δόση βρίσκεται σε κίνδυνο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε χθες το ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov και τον υποδέχθηκε ο καπετάνιος και ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Πάφος ψηφίστηκε μεταξύ των καλύτερων τοποθεσιών για γάμο στον κόσμο.

 

Η “The Cyprus Weekly” με τίτλο «Η Τρόικα επανέρχεται» γράφει ότι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις για να μπορέσει να πάρει τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αλλού γράφει ότι Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική ανακοίνωσαν τις απώλειες που είχαν το 2013. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι θα είναι υπό συννεφιά αφού αναμένεται να βρέξει.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)