Πρόστιμο από την εφορία σε όσους δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση e-mail

Νέο… μπέρδεμα φέρνουν οι εφορίες για τους φορολογούμενους οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά μέχρι τον Μάιο να αποκτήσουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Συγκεκριμένα, να αποκτήσουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποχρεώνονται όλοι οι φορολογούμενοι για να προχωρήσει το υπουργείο οικονομικών στην ηλεκτρονική κοινοποίηση επιβολής προστίμων, πρόσθετων φόρων και εισφορών αλλά και ατομικών ειδοποιήσεων για οφειλές που, αν δεν εξοφληθούν κάποιων ημερών, η Εφορία θα μπορεί αμέσως μετά να προβεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και σε κατασχέσεις.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δηλωμένο e-mail ή δεν είναι ενεργό, απειλούνται και με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και άνω, με βάση το νέο «ποινολόγιο» της εφορίας, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».

Το σύστημα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο έως τον Μάιο κι έτσι η επίδοση όλων των πράξεων της διοίκησης στους πολίτες θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δήλωση e-mail θα είναι υποχρεωτική ακόμα κι αν κάποιοι δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ ή δική τους ηλεκτρονική διεύθυνση. Όσοι δεν σπεύσουν μέσα σε 60 ημέρες να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να δηλώσουν ένα e-mail, θα αντιμετωπίσουν τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από το 2014 και ξεκινούν από 100 ευρώ κατ’ ελάχιστον.

Ο νόμος πάντως δεν καθορίζει ότι πρέπει ο λογαριασμός αυτός να είναι προσωπικά του υπόχρεου, σημειώνει το «Πρώτο Θέμα», και άρα θα μπορούσε θεωρητικά να δηλώσει κάποιος το ίδιο e-mail με άλλον, πχ τον λογιστή του, τον/την σύζυγό του ή τα παιδιά του, για να μπορεί να ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με την Εφορία.

newpost.gr