Χέιγκ: Η σημαντικότερη κρίση του αιώνα στην Ουκρανία

Ως τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη κατά τον 21ο αιώνα χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ από το Κίεβο.

Μετά από τη συνάντησή του με τη νέα ηγεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο κ. Χέιγκ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο της Κριμαίας και ότι η επέμβαση αυτή έχει δημιουργήσει μία πολύ τεταμένη και επικίνδυνη κατάσταση.

Από το Κίεβο, ο Βρετανός υπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του Λονδίνου για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Προειδοποίησε δε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία για το σημαντικό κόστος των ενεργειών του στην Κριμαία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο Γουίλιαμ Χέιγκ συνεχάρη τη νέα ουκρανική κυβέρνηση για την αυτοσυγκράτησή της «παρά την πρόκληση». Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, «υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για αυτό και που πρέπει να κάνουμε». Σημείωσε ότι η επιτακτική ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει απευθείας επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο κ. Χέιγκ πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν εξετάζει κάποια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία σε βάρος της Ρωσίας, αλλά διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, ενώ ανακοίνωσε την παροχή 10 εκατομμυρίων λιρών σε έκτακτη τεχνική βοήθεια για την οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση της Ουκρανίας. Ήδη ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων θα φθάσει εντός της ημέρας στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο τη βρετανική και διεθνή απάντηση στη σοβαρή κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι κανένα μέλος της κυβέρνησής του σε θα παραστεί στο Σότσι για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στο τέλος της εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: Skai.gr

Βενιζέλος: Η Αθήνα στο πλευρό των Ελλήνων της Ουκρανίας