Ο Κυπριακός Τύπος, 4 Μαρτίου 2014

Η κρίση στην Ουκρανία και οι τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής η οποία ψηφίζει για το νέο νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς έξω από τη Βουλή, καθώς και πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος αναζητεί πρόσωπα του ευρύτερου χώρου του ΔΗΚΟ για να αναλάβουν τις θέσεις των τεσσάρων παραιτηθέντων Υπουργών του κόμματος, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια», στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Κριμαία ώρα μηδέν» γράφει ότι θέσεις μάχης πήραν οι Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι περιμένουν εντολές από τη Μόσχα η οποία διαψεύδει ότι έδωσε τελεσίγραφο για αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών. Αλλού γράφει ότι σαφή αποδοκιμασία της γραμμής του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου συνιστά η παραίτηση του Υπουργού Ενέργειας από το ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μια μέρα πριν εκπνεύσει η διορία για την εκπλήρωση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, οδηγείται ξανά σήμερα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Και μέσα και έξω από τη Βουλή η μάχη» γράφει ότι νέες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένονται σήμερα, έξω από το κτίριο της Βουλής, την ώρα που θα συζητείται το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλού γράφει ότι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζουν οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, με αφορμή την ντε φάκτο, όπως χαρακτηρίζεται, στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ για τα πενήντα χρόνια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στήνουν γέφυρες με κέντρο» γράφει ότι σε πρόσωπα του ευρύτερου χώρου του ΔΗΚΟ και της κεντροδεξιάς θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να επιλέξει νέους υπουργούς. Αλλού γράφει ότι εν μέσω πολιτικών και συνδικαλιστικών αντιδράσεων συζητείται σήμερα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ούτε η οικονομική κρίση, ούτε τα υψηλά επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα, εμπόδισαν το «κόψιμο της μούττης».

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτοεξευτελισμός η ξαναψήφιση του νομοσχεδίου» γράφει ότι η Κυβέρνηση, παρακάμπτοντας και περιθωριοποιώντας τους Κανονισμούς της Βουλής και συνταγματικές πρόνοιες, υποβάλλει σήμερα σε εξευτελισμό τη νομοθετική εξουσία, καλώντας την να ψηφίσει υπό εκβιασμό και ομηρία το απορριφθέν νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις από την Ολομέλεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο εξέτασης νέων αιτήσεων ασθενών για χορήγηση φαρμάκων. Αλλού γράφει ότι εκκρεμούν 13.164 υποθέσεις για άδεια παραμονής αλλοδαπών.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily»  γράφει ότι η Βουλή αναμένεται σήμερα να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι διεθνείς δανειστές προειδοποιούν τη Λευκωσία ότι ακόμα μια αρνητική ψήφος θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλού δημοσιεύει οδοιπορικό του ΚΥΠΕ με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη. Σε άλλο θέμα γράφει για την κρίση στην Κριμαία και τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)