Διαγωνισμό Video για ομογενείς μαθητές διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μαθητικό διαγωνισμό παιδικής και νεανικής δημιουργίας ερασιτεχνικών videos, με θέμα: “ΚΑΛΗΜΕΡΑ- Μια μέρα στην πόλη σου – Η Ελλάδα κι εσύ” για ομογενείς μαθητές, αλλά και αλλοδαπούς, διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση. Οι αρτιότερες δημιουργίες των νεαρών ομογενών μας θα προβληθούν από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση ενώ θα υπάρξουν και βραβεία για τα δημιφιλέστερα Videos.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες Τετάρτη 5 Μαρτίου σε ειδική παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  ο Υφυπουργός Κων. Γκιουλέκας.  Όποως επεσήμανε, “σκοπός του διαγωνισμού είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στα ελληνόπουλα που βρίσκονται στο εξωτερικό, τους νέους Έλληνες της Διασποράς και γενικότερα τους ομογενείς με το μητροπολιτικό κέντρο, αλλά και με μαθητές οποιιασδήποτε εθνικότητας που μαθαίνουν την γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας”. Το Πρόγραμμα “Καλημέρα! Μια μέρα στην πόλη σου. Η Ελλάδα και Εσύ!” αποτελεί την αφετηρία του νέου ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Εκαπιδευτική Τηλεόραση στην σύγχρονη εποχή, πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας.

Για το εγχείρημα μίλησαν στην Panhellenic Post ο Υφυπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων κ. Γκιουλέκας καθώς και Έλληνες δημιουργοί-μέλη της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν τα έργα των ομογενών μαθητών και νέων.

Ειδικότερα, οι ομογενείς μαθητές αλλά και οι αλλοδαποί που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους -μικρού μήκους- διάρκειας έως 7 λεπτά, οπτικοακουστικές παραγωγές (videos) στις οποίες θα προβάλλουν την πόλη όπου ζουν, το σχολείο τους, την οικογένειά τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθτές της Πρωτοβάθμιας (Δημοτικό) Δευτεροβάσθμιας (Γυμνάσιο-Λύκειο) Εκαπίδευσης που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, σε Charter Schools ή σε σχολικές μονάδες στις οποίες με ιδιθωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση λειτουργούν τμήματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας.

Επιπλέον, σε μαθητές ομογενειακών δίγλωσσων σχολείων που λειτουργούν βάσει Διεθνών Συνθηκών καθώς και σε μαθητές σχολείων της Κάτω Ιταλίας που μιλούν την διάλεκτο “γκρίκο”.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες, Στις μικρού μήκους  οπτικοακουστικές παραγωγές (βίντεος) που θα ετοιμάσουν και θα αποστείλουν μαθητές από 6 έως 12 ετών και σε αυτές που θα ετοιμάσουν και θα αποστείλουν παιδιά και νέους  ηλικίας από 12 έως 18 χρονών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής και η η ανάρτηση των videos θα γίνεται από τις 10 Μαρτίου έως τις 30 Μαϊου 2014 στην ηλέκτρονική πλατφόρμα της Εκαπιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr

Στην ίδια πλατφόρμα παρέχονται οι όροι του διαγωνισμού καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε διαγωνισζόμενος.

Τα Videos θα αξιολογηθούν από Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς και από προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της δημοσιογραφίας αλλά και από όσους επισκεφθούν την ιστοσελίδα, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα μιας ψήφου.

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

ΡΗΡ: Κύριε, Υφυπουργέ, ποιός είναι ο σκοπός του διαγωνισμού;

Γκιουλέκας: Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να ενισχύσουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον απανταχού ελληνισμό, τον ελληνισμό της διασποράς, τους ομογενείς μας και το εθνικό κέντρο. Ξεκινάμε από το πιο δημιουργικό κομμάτι , τη νεολαία. Τα παιδιά που σπουδάζουν στα ελληνικά σχολειά. Τα ελληνόπουλα δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς, τα ελληνόπουλα που βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες. Μιλάμε για την Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, για την ομογένεια  σε μέρη όπως τη Βόρειο Ήπειρο. Παράλληλα όμως, ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται και σε όλα εκείνα τα παιδιά, άλλων εθνικοτήτων που πηγαίνουν σε σχολεία από αγάπη για την Ελλάδα και μαθαίνουν ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Μέσα από την εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και μέσα από την Ελληνομάθεια,  μέσα από την εκπαίδευση δηλαδή,  προσπαθούμε αυτήν την σχέση να την κάνουμε αμφίδρομη, διαδραστική. Ξεκινάμε ζητώντας τους να μας περιγράψουν  το σχολείο τους, την οικογένειά τους, το περιβάλλον τους και σιγά-σιγά μέσα από αυτήν την σχέση  να αρχίσουμε μία ανταλλαγή η οποία πιστεύω ότι ολοένα θα γεννά  περισσότερες συνεργασίες.

ΡΗΡ: Ελληνόπουλά του εξωτερικού που δεν παρακολουθούν ελληνικά σχολεία, αλλά ξένα, μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό;

Γκιουλέκας: Βεβαίως, όλα τα ελληνόπουλα που θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να το κάνουν.

 

Ο Υφυπουργός κ. Γκιουλέκας μιλά στον εκδότη της ΡΗΡ Χρήστο Μαλασπίνα.

Ο Υφυπουργός κ. Κων. Γκιουλέκας μιλά στον εκδότη της ΡΗΡ Χρήστο Μαλασπίνα.

ΡΗΡ: Στη γλώσσα που μιλάει το καθένα;

Γκιουλέκας: Στη γλώσσα που μιλάει. Γι αυτό βλέπετε ότι και η σχετική ιστοσελίδα την έχουμε φτιάξει σε οκτώ γλώσσες, εκτός από τα αγγλικά που είναι η βασική, στα Γαλλικά, τα Ρωσικά, τα Γερμανικά, Αραβικά κλπ. ούτως ώστε ένα παιδί που δεν μιλάει ελληνικά πολλά ή που δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, να μπορεί να συμμετάσχει μέσα από οδηγίες που του δίνουμε  στη γλώσσα που μιλάει.

ΡΗΡ: Θα μπορούν να υπάρχουν  και videoαποτέλεσμα συλλογικής εργασίας; Π.χ. ένα σχολείο ολόκληρο μπορεί να φτιάξει και να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με ένα μόνο βίντεο;

Γκιουλέκας:  Βεβαίως. Πολύ καλά το θέσατε. Η συμμετοχές δεν είναι μόνον ατομικές. Είναι και συλλογικές. Κάποιοι φίλοι μαζί, κάποια αδέλφι, κάποιο σχολείο κπ. Θα τα φτιάξουν και θα μας τα στείλουν στη γλώσσα που μιλάνε. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εμείς προτιμάμε Την ελληνική γλώσσα, αλλά αν κάποια παιδιά θέλουν να δημιουργήσουν κάτι στη γλώσσα της δεύτερης πατρίδας τους, , γιατί αυτό θα είναι πιο εύκολο γι αυτούς, φυσικά θα δεχθούμε τη συμμετοχή τους.

ΡΗΡ: Στην επιλογή που θα γίνει από την Επιτροπή θα επιλεγούν τα καλύτερα, τα αρτιότερα, τα πιο ελληνοπρεπή, δηλαδή ποιο θα είναι το κριτήριο που θα πρυτανεύσει για τον έπαινο;

Γκιουλέκας: Σίγουρα η σχέση  τους με τα Μίντια, η αρτιότητα που θα χει, η καλύτερη δημιουργία και η σχέση της με τον ελληνισμό. Αυτά τα κριτήρια θα πρυτανεύσουν για την τελική αξιολόγηση.

ΡΗΡ: Θα υπάρχει και κάποιο έπαθλο για τα καλύτερα;

Γκιουλέκας:  ¨όλα τα παιδιά θα πάρουνε ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής αλλά βέβαια, τα πιο δημοφιλή, όπως τα λέμε, βίντεο θα πάρουν και κάποια ειδικά βραβεία.

ΡΗΡ: Έχουν καθοριστεί αυτά τας βραβεία;

Γκιουλκέκας: Έχουμε καθορίσει κάποια βραβεία, αλλά θα ανακοινωθούν στην πορεία. Έχουμε και πολλές προσφορές. Παράδειγμα ο συγγραφέας κύριος Τριβιζάς προσφέρθηκε να προσφέρει μια σειρά βιβλίων του σε  κάθε βιβλιοθήκη κάθε σχολείου που θα λάβει μέρος. Ο κ. Γιάννης Σμαραγδής, μας ανακοίνωσε ότι  σε κάθε σχολείο  θα προσφέρει για τη βιβλιοθήκη του την ταινία του ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, σε DVD. Και μάλιστα επειδή εφέτος συμπίπτουν τα 400 χρόνια  από το θάνατο του Έλληνα ζωγράφου.

Υπό αυτήν την έννοια βλέπετε ότι  δεν είναι μόνον οι δικές μας δυνάμεις  που τις αξιοποιούμε όσο μπορούμε, αυτές που υπάρχουνε, αλλά υπάρχουν και οι ευγενικές χορηγίες, αρωγή, δηλαδή. Είναι και κάποιοι άλλοι άνθρωποι –δημιουργοί που μας βοηθούν στο έργο μας.

ΡΗΡ: Τα βίντεο που θα σας στείλουν οι ομογενείς μαθητές, τι θα απογίνουν μετά την αξιολόγησή τους;

Γκιουλκέκας: Θα προβληθούν τα δημοφιλέστερα, μέσα από την Εκπαιδευτική τηλεόραση και στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, όπου εκεί υπάρχει ειδικό τμήμα  στο «Κάμερα ζιζάνιο». Τα άλλα θα δούμε. Εάν είναι κάποια βίντεο εξαιρετικής αρτιότητας, θα δούμε πως θα μπορέσουμε, με τη σύμφωνο γνώμη των οικογενειών τους και των σχολείων, να τα προωθήσουμε και κάπου περαιτέρω.

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST

Δηλώσεις στην Panhellenic Post έκαναν και ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης και δημιουργός Γιώργος Χατζηνάσιος, δήλωσε στην ΡΗΡ:

“Εμείς οι Έλληνες είμαστε ένα ευαίσθητος λαός και από μικρά παιδιά έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε όλους αυτούς που δεν βλέπουμε συχνά, τους συμπατριώτες μας που ζουν σε όλη την υδρόγειο.

Μας μαθαίνουν τα ίδια πράγματα και στο δημοτικό και όταν μεγαλώνουμε και όταν  κάνουμε οικογένεια, σκεπτόμαστε αυτούς που είναι έξω . Πάντα σκεπτόμαστε μια βοήθεια  διότι η Ελλάδα όλα τα χρόνια είχε δυσκολίες και μας βοηθούσαν οι άνθρωποι που είναι στο εξωτερικό.  Πάντα μας έστελναν πράγματα.

Εμείς δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Μόνο με τη νοσταλγία που έχει μέσα του ο καθένας ανταμείβεται για την Ελλάδα. Μακάρι να έχουν την ευκαιρία να  έρχονται εδώ γιατί η Ελλάδα ότι και να περνάει  είναι το ωραιότερο μέρος του κόσμου”.

Ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, δημιουργός του El Greco, είπε στην ΡΗΡ:

Εγώ είμαι Έλληνας Ακρίτας. Είμαι από την Κρήτη.  Ξέρω τι είναι ο ξεριζωμένος Έλληνας.  Έχω έναν βαθύ σεβασμό για όλους αυτούς  τους ανθρώπους. Κρατάνε μια μεγάλη Ελλάδα εκτός Ελλάδος και η προσφορά μου αυτή, το DVD της ταινίας EL GREKO  σε όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν είναι το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Και για τον πρόσθετο λόγο επειδή είναι έτος ΕΛ ΓΚΡΕΚ

Ο Σκηνοθέτης Γιάννης   Σμαραγδής μιλά στον εκδότη της ΡΗΡ Χρήστο Μαλασπίνα.

Ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μιλά στον εκδότη της ΡΗΡ Χρήστο Μαλασπίνα. – photo Tasos Christodoulides

Ο, θέλω να πω σε όλα αυτά τα παιδιά, ότι αυτός που είναι ένας μεγάλος πυλώνας ελληνικού αισθήματος, πρέπει να υπερασπιζόμαστε αυτά τα πράγματα που κληρονομήσαμε γιατί κινδυνεύουμε να τα χάσουμε.

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος  με όλα αυτά τα διάφορα μου, σου, του, κάποιοι αρχίζουν να τον λένε Ισπανό ζωγράφο, αυτόν που ήταν ένας Κρητήκαρος.

Άρα λοιπόν  όλοι μαζί πρέπει μέσα και έξω από την Ελλάδα, όπου κι αν βρισκόμαστε, να υπερασπιζόμαστε τα μεγάλα πράγματα που μας γέννησαν για να μην μικρύνουμε σαν λαός!”

Τέλος, η γνωστή ηθοποιός  Ξένια Καλογεροπούλου δήλωσε στην ΡΗΡ:

“Ωραίο είναι να ασχολείσαι με παιδιά και δυό φορές ωραίο, με παιδιά της ομογένειας!  Τα παιδιά της ομογένειας τα έχω γνωρίσει αρκετά γιατί έχω μείνει στο Λονδίνο, αλλά κυρίως έχω περιοδεύσει  όλη την Αυστραλία και με συγκινεί πολύ αυτή η προσπάθεια”.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κων. Γκιουλέκας εξαγγέλλοντας το πρόγραμμα του διαγωνισμού. Φωτογραφία .PHP –  (C) TASOS CHRISTODOULIDES

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: https://www.dropbox.com/sh/xs6ncx3kcef4dcf/EdnsZRBRsG

PHOTO (C) TASOS CHRISTODOULIDES