Κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του Γιανουκόβιτς, Σύνοδος με στόχο τη Ρωσία

Βρυξέλλες
Τα περιουσιακά στοιχεία 18 ουκρανών αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παγώνουν οι χώρες της ΕΕ ενώ οι ηγεσίες των «28» προσέρχονται την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, στο τραπέζι της οποίας δεν αποκλείεται να τεθούν και κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τις εξελίξεις στην Κριμαία.Νέα συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ σρη Ρώμη. «Επίθεση πληροφόρησης» των ΗΠΑ για τις «μυθοπλασίες του Πούτιν», νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντεπιτίθεται η Μόσχα, «δεν βοηθά η στάση των εταίρων μας» λέει ο Λαβρόφ.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Πέμπτης τη λίστα των Ουκρανών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παγώνουν με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικών κεφαλαίων. Οι κυρώσεις στοχεύουν, σύμφωνα με την ΕΕ, στον εντοπισμό και την ανάκτηση των χρημάτων.

Ανάμεσά στα πρόσωπα της λίστας βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι δύο γιοι του Ολεξάντερ και Βίκτορ, o τέως πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Σαχαρτσένκο, ο τέως γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα και ο τέως αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας Ολεξάντερ Γιακιμένκο.

Ψυχρός άνεμος στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ

Οι μέχρι τώρα επαφές μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας και χωρών της Ευρώπης δεν φαίνεται να έχουν ανοίξει το δρόμο για γεφύρωση του χάσματος σχετικά με την Κριμαία.

Το πρωί της Πέμπτης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι κινήσεις των δυτικών κυβερνήσεων μέσω του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ «δεν βοηθούν» το διάλογο.

«Θέλω σύντομα να πω πως συναντήθηκα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Ουκρανία σε σχέση με τις δράσεις που οι εταίοοι μας προσπαθούν να αναλάβουν μέσω του ΟΑΣΕ, του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και άλλων διεθνών οργανωνισμών, δράσεων που δεν βοηθούν στην καλλιέργεια ατμόσφαιρας διαλόγου και εποικοδομητικής συνεργασίας» είπε ο Λαβρόφ.

Ανάλογη εικόνα του κλίματος στις συνομιλίες στο Παρίσι έδωσε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. Σχετικά με την απόπειρα σύστασης ομάδας επαφής για την Ουκρανία, ο Στάινμαϊερ ανέφερε πως «δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να συμφωνήσουμε για τη μορφή των συζητήσεων με στόχο μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις».

«Αντεπίθεση πληροφόρησης» από τις ΗΠΑ

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε κείμενο στο οποίο μιλά για «μυθοπλασίες» του ρώσου προέδρου, δίνοντας σε σημεία τους «δέκα ψευδείς ισχυρισμούς του Πούτιν για την Ουκρανία».

Το κείμενο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφραστεί και στα ρωσικά. Σε αυτό απορρίπτεται πρώτη η αναφορά ότι «δεν έχουν καταλάβει ρωσικές δυνάμεις υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κριμαίας, αλλά “ομάδες αυτοάμυνας πολιτών”».

Η λίστα απορρίπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία γίνονται στη βάση των διμερών συμφωνιών με το Κίεβο, ότι η νέα ουκρανική αντιπολίτευση είναι παράνομη ή ότι ρωσόφονοι πολίτες ή οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία απειλούνται.

Την ίδια ώρα, η Χίλαρι Κλίντον παρείχε «διευκρινίσεις» για σχόλιά της σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν που σημείωναν τις «αναλογίες» της ρωσικής δραστηριότητας στην Κριμαία με την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας από τους ναζί.

Σχετικά με την επίκληση από τη Μόσχα των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων στην Κριμαία, η Κλίντον είχε πως «είναι αυτό που είχε κάνει και ο Χίτλερ τη δεκαετία του ’30». «Ο Χίτλερ έλεγε ότι πρέπει να προστατεύσει όλους τους εθνοτικά Γερμανούς σε μέρη όπως η Τσεχοσλοβακία και Ρουμανία όπου είχαν προβλήματα».

Σε εμφάνισή της την επόμενη ημέρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Κλίντον εξήγησε ότι «ήθελα απλά να δώσω μία ιστορική διάσταση». Σίγουρα δεν κάνω καμία σύγκριση, απλά επισημαίνω πως μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτήν την τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και πριν» είπε.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ