Ελεύθεροι οι 5 Τούρκοι που κατηγορούνται ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν χριστιανούς ιεραπόστολους

Πέντε Τούρκοι οι οποίοι κατηγορούνται ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν τρεις χριστιανούς ιεραπόστολους το 2007 αφέθηκαν ελεύθεροι χθες βράδυ, επωφελούμενοι από ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Οι πέντε άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πόλη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, όπου είχαν διαπραχθεί οι μακάβριες δολοφονίες πριν από περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Την 18η Απριλίου 2007 ο Τίλμαν Γκέσκε, Γερμανός υπήκοος, ο Νετζάτι Αϊντίν και ο Ουγούρ Γιουκσέλ, Τούρκοι χριστιανοί, είχαν δολοφονηθεί μέσα στον προτεσταντικό εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, στη Μαλάτια. Πέντε νεαροί, διαβόητοι υπερεθνικιστές, φέρονται ότι τους είχαν δέσει και τους είχαν βασανίσει πριν τους κόψουν τους λαιμούς.

Η δίκη τους, η οποία συνεχίζεται μετά την σύλληψή τους, λίγο καιρό μετά τις δολοφονίες, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι ύποπτοι απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους χάρη σε ένα νέο νόμο ο οποίος μείωσε σε πέντε χρόνια το ανώτατο διάστημα που μπορεί να προφυλακίζεται οποιοσδήποτε ύποπτος για τέλεση κακουργήματος πριν από την αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης.

Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εχθρότητα τους ιεραπόστολους στην Τουρκία, χώρα στην οποία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι μουσουλμάνοι και η οποία ευελπιστεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα που είχε διεξαχθεί για τις τρεις δολοφονίες οδήγησε τις αρχές να τις συνδέσουν με ένα υπερεθνικιστικό δίκτυο, το λεγόμενο Εργκενεκόν, το οποίο, σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη, συνωμοτούσε για να ανατρέψει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.

Χθες βράδυ ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη του για την υπόθεση Εργκενεκόν, ο στρατηγός ε.α. Ιλκέρ Μπασμπούγ, επίσης απελευθερώθηκε, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του. Πολλά ακόμη πρόσωπα που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αναμένεται να απελευθερωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμούν παρατηρητές.