Στα ίχνη δύο υπόπτων επιβατών του μοιραίου Boeing

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ύποπτο κίτρινο αντικείμενο 100χλμ ανοιχτά του Βιετνάμ εντόπισαν οι αρχές που αναζητούν για δεύτερη μέρα το Boeing της Malaysian Airlines
– Οι αρχές έχουν εντοπίσει σε video από κάμερα ασφαλείας τους δυο επιβάτες που ταξίδεψαν με κλεμμένα διαβατήρια
– Από το Πεκίνο θα πετούσαν για Άμστερνταμ κι από εκεί ο ένας για Φρανκφούρτη κι ο άλλος για Κοπεγχάγη
– Τέσσερις οι επιβάτες “φαντάσματα” που επιβιβάστηκαν στη Μαλαισία
– Ενδείξεις πως ο πιλότος έκανε αναστροφή προς την Κουάλα Λουμπούρ πριν εξαφανιστεί το αεροπλάνο από τα ραντάρ
– Συγγενείς Κινέζου επιβάτη συνδέθηκαν με το κινητό του
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται το θρίλερ της εξαφάνισης του Boeing της Malaysian Airlines με τους 239 επιβαίνοντες, που απογειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας με προορισμό το Πεκίνο.

Την ώρα που πράκτορες του FBI συνεργάζονται με τις μαλαισιανές αρχές “ξεσκονίζοντας” τη λίστα των επιβατών προκύπτει πως συνολικά τέσσερις επιβάτες πετούσαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Στο Boeing 777 βρίσκονταν 227 επιβάτες 14 εθνικοτήτων και 12 μέλη του πληρώματος

Σύμφωνα με το NBC News, ήδη έχουν εντοπιστεί από τις κάμερες ασφαλείας οι δυο επιβάτες “φαντάσματα”, εκείνοι που ταξίδευαν με τα στοιχεία του Ιταλού και του Αυστριακού.
Ο Ιταλός Luigi Maraldi δήλωσε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian Kate Hodel, πως έχασε το διαβατήριο του στις 22 Ιουλίου του 2013, όταν επισκέφτηκε το νησί Πουκέ. 18 μήνες πριν, στο ίδιο νησί, έχασε το δικό του διαβατήριο ο Αυστριακός, Christian Kozel.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές έχουν εντοπίσει τα ίχνη των δυο υπόπτων που είχαν στην κατοχή τους το διαβατήριο του Ιταλού και του Αυστριακού. Έκλεισαν τα διαβατήριά τους μια μέρα πριν την πτήση, πληρώνοντας τοις μετρητοίς.
Τα εισιτήριά τους είχαν συνεχόμενους αριθμούς, που οδηγεί στο συμπέρασμα πως κλείστηκαν μαζί.

Οι δυο ύποπτοι θα πετούσαν με την πτήση της Malaysian Airlines για το Πεκίνο κι από εκεί, αφού θα παρέμεναν 10 ώρες, με ανταπόκριση θα πετούσαν για το Άμστερνταμ. Στην Ολλανδία οι δρόμοι τους θα χώριζαν: ο ένας θα συνέχιζε για τη Φρανκφούρτη και ο άλλος για την Κοπεγχάγη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί χθες τα ξημερώματα και γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

«Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή», δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα και εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο, φέρεται να συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ χθες Σάββατο, αφού έχασε τον έλεγχο με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας.

ΟΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ

O 51χρονος Philip Wood, εκτελεστικός διευθυντής της IBM στην Κουάλα Λουμπούρ, βρίσκεται ανάμεσα στους επιβαίνοντες του Boeing της Malaysia Airlines που αγνοείται.

Ο Wood, όπως ανακοινώθηκε είναι ο μοναδικός ενήλικος επιβάτης με αμερικανικό διαβατήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο μοιραίο Boeing επέβαιναν ακόμη δύο παιδιά με αμερικανική υπηκοότητα η Leo Meng, 2, και η Nicole Meng, 4 ετών.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών της Ιταλίας και της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι δεν επέβαινε στο αεροσκάφος κανένας Ιταλός και Αυστριακός, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται στη λίστα επιβατών της πτήσης. Τα διαβατήρια των συγκεκριμένων ατόμων έχουν κλαπεί.

ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΚΤΑ

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με το θρίλερ που εξελίσσεται με την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της αεροπειρατίας, την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό των 239 επιβαινόντων έχουν αποβεί άκαρπες.

Όσον αφορά στα αίτια της εξαφάνισης, η μόνη πιθανότητα που μπορεί να αποκλειστεί είναι το αεροπλάνο να συνετρίβη λόγω καιρού, καθώς στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ανθρώπινο λάθος, παρόλο που ο πιλότος ήταν εμπειρότατος με προϋπηρεσία 33 χρόνων και 18.365 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Παρόλα αυτά, οι αρχές, αλλά και αμερικανοί αξιωματούχοι, εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο αεροπειρατείας, μιας και δύο από τους επιβάτες του μοιραίου Μπόινγκ ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

Στο σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης συνηγορεί και το γεγονός πως ο πιλότος δεν πρόλαβε καν να εκπέμψει κάποιο σήμα κινδύνου, προτού χαθεί το σήμα του αεροσκάφους από τα ραντάρ.

Οι αρχές της Μαλαισίας, από την πλευρά τους, ελέγχουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ αλλά κι από εκεί μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι περίεργο.

«Δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα» συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας και ο διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines.

Εντόπιστηκαν κηλίδες καυσίμων

Νωρίτερα, βιετναμέζικα αεροσκάφη διάσωσης εντόπισαν μεγάλες πετρελαικηλίδες και μία στήλη καπνού κοντά στις ακτές του Βιετνάμ αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτά συνδέονται με το Μπόινγκ 777-200ER της Malaysia Airlines με 239 επιβάτες το οποίο αγνοείται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ κοντά στις ακτές του Βιετνάμ σήμερα καθώς κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο κι εκτιμάται ότι έχει συντριβεί.

“Αεροσκάφη διάσωσης του Βιετνάμ εντόπισαν δύο πετρελαιοκηλίδες και μία στήλη καπνού στην περιοχή που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Το Τσου, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προέρχονται από το μαλαισιανό αεροπλάνο”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο Φαμ Κουί Τιού, υφυπουργός Μεταφορών.

“Στείλαμε δύο σκάφη του Λιμενικού και δύο στρατιωτικά πλοία στην περιοχή για να το αποσαφηνίσουν, το καθένα επανδρωμένο με πρίπου 20 άτομα. Οι πετρελαιοκηλίδες είναι μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων. Τα σκάφη αυτά θα βρίσκονται στην περιοχή σε περίπου τρεις με τέσσερις ώρες”, είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για κακές καιρικές συνθήκες ή για κάποια άλλα αιτία που να εξηγεί την εξαφάνιση του Μπόινγκ από τα ραντάρ περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines, το οποίο μετέφερε 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα και εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, εξαφανίστηκε σήμερα τα ξημερώματα από τα ραντάρ την ώρα που πετούσε πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Μπόινγκ B777-200 έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της πόλης Χο Τσι Μινχ 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας κοντά στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία και η βιετναμέζικη κυβέρνηση.

«Λυπούμαστε βαθιά που χάσαμε κάθε επαφή με την πτήση MH370 η οποία αναχώρησε από την Κουλά Λουμπούρ στις 00:41 (του Σαββάτου, ώρα Μαλαισίας, 18:41 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) και κατευθυνόταν στο Πεκίνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άχμαντ Γιαχία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines. Το αεροσκάφος αναμενόταν να φτάσει στο Πεκίνο στις 6:30 της ίδιας ημέρας (00:30 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

«Η ομάδα μας ενημερώνει τους συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος», πρόσθεσε ο Γιαχία. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους επιβάτες, το πλήρωμα και τις οικογένειές τους», σημείωσε.

«Η Malaysia Airlines συνεργάζεται με τις αρχές που έχουν θέσει σε συναγερμό τις ομάδες τους αναζήτησης και διάσωσης για να εντοπίσουν το αεροσκάφος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Malaysia Airlines υπογράμμισε ότι το Μπόινγκ δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι αυτό ενδέχεται να έχει προσγειωθεί στην πόλη Νανμίνγκ στη νότια Κίνα.

Η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της έχει επισημάνει ότι το Μπόινγκ μετέφερε 227 επιβάτες, μεταξύ αυτών 152 Κινέζοι, 38 Μαλαισιανοί, 12 Ινδονήσιοι και 7 Αυστραλοί, καθώς και δύο βρέφη.  Στο αεροσκάφος επέβαιναν τρεις αμερικανοί πολίτες, τέσσερις Γάλλοι, δύο Νεοζηλανδοί, δύο Ουκρανοί, δύο Καναδοί, ένας Ταϊβανέζος και ένας Ολλανδός. Τα μέλη του πληρώματος ήταν 12.

 

Η κινεζική πρεσβεία στη Μαλαισία έχει δημιουργήσει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης υπό τον πρεσβευτή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Ανησυχούμε πολύ. Ελπίζω όλοι όσοι επιβαίνουν στο αεροπλάνο να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Το Πεκίνο έχει στείλει δύο πλοία αναζήτησης και διάσωσης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας για να συνδράμουν στην επιχείρηση αναζήτησης του αεροσκάφους, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στην επιχείρηση συμμετέχει επίσης το υπουργείο Άμυνας του Βιετνάμ σε συνεργασία με τη Μαλαισία και την Κίνα.

Εξάλλου η πληροφορία που εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα σε κινεζικά και βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης ότι ελήφθη ένα σήμα από το Μπόινγκ ήταν ανακριβής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Βιετνάμ.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Πεκίνου σημείωσε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Μέλη των οικογενειών των επιβατών έχουν κατακλύσει στο αεροδρόμιο, περιμένοντας κάποιο νέο από τις έρευνες.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ