Επικίνδυνες αυτοδιοικητικές αποστολές για τη Νέα Δημοκρατία

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ο διχασμός στην Αθήνα και στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και η χαμηλή αφετηρία εκκίνησης του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια Αττικής προβληματίζουν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου που διαπιστώνουν ότι ο βαθμός δυσκολίας για την κατάκτηση των συμβολικών «κάστρων» στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυξάνεται κατακόρυφα.

Σε μία περίοδο που, τουλάχιστον δημοσκοπικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανακάμπτει ή πάντως να μην χάνει την επαφή της με το ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά συχνά να βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους, η αυτοδιοίκηση – το «δυνατό χαρτί» της ΝΔ μέχρι πριν λίγο καιρό – αναδεικνύεται σε… επικίνδυνη αποστολή.

Και τούτο διότι στις τρεις συμβολικού και πολιτικού χαρακτήρα αυτοδιοικητικές μάχες, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται αντιμέτωπη όχι μόνον με τον κίνδυνο της ψήφου διαμαρτυρίας αλλά και με τους άστοχους χειρισμούς όλου του προηγούμενου διαστήματος.

Στην Αθήνα, η γαλάζια βάση μοιάζει μοιρασμένη,  τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Κάπα,  σε ποσοστό 65% – 35% μεταξύ Άρη Σπηλιωτόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη, με τους κορυφαίους της Ν.Δ. να αρνούνται πεισματικά να στηρίξουν την επίσημη υποψηφιότητα του Μαξίμου, τα δε μικρομεσαία στελέχη να εμφανίζονται επίσης διχασμένα ή απρόθυμα να ριχτούν στη μάχη. Εφόσον, δε, η εικόνα πρωτοπορίας του Γ. Καμίνη παγιωθεί και, παράλληλα, υπάρξει σταδιακή ενίσχυση της υποψηφιότητας Σακελλαρίδη, η Ν.Δ. και, συνολικά, η κεντροδεξιά παράταξη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην έχει υποψήφιό της στο Β’ γύρο των εκλογών για το Δήμο της Αθήνας.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχή που επίσης διαχειρίστηκε κεντρικά το Μαξίμου, ο «αντάρτης» Απόστολος Τζιτζικώστας προηγείται σημαντικά του «επίσημου» υποψήφιου Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει προεκλογικούς ρυθμούς. Στη συγκεκριμένη, ωστόσο, περίπτωση το καλό για τη ΝΔ είναι ότι, μέχρι τώρα, είναι οι Τζιτζικώστας – Ιωαννίδης που φέρονται να περνούν στο δεύτερο γύρο, όπου και εκεί – όπως ισχυρίζονται πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν καλά τον πολιτικό χάρτη της Μακεδονίας – οι πιθανότητες είναι υπέρ του νυν Περιφερειάρχη.

Στην Περιφέρεια Αττικής, τέλος, που αποτελούσε εξ αρχής πολύ δύσκολο «στοίχημα» για τη Νέα Δημοκρατία, οι πρώτες μετρήσεις φέρουν τον κ. Γ. Κουμουτσάκο τρίτο ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μπήκε και τελευταίος στη μάχη, γεγονός που του δίνει το περιθώριο να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Στις εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ είχε ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια με διαφορά 80.000 και πλέον ψήφων ενώ η αντιμνημονιακή ρητορεία «καλά κραττεί» στα εξαθλιωμένα μικροαστικά και εργατικά στρώματα του λεκανοπεδίου. Επιπλέον, αρνητικό είναι η χαμηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος μπορεί να είναι γνωστός και συμπαθής σε έναν ευρύτερο πολιτικό, δημοσιογραφικό και αστικό κύκλο, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να «περάσει» και στις υπόλοιπες ομάδες ψηφοφόρων. Και μάλιστα θα πρέπει να το πράξει «κόντρα» σε μεγάλα ΜΜΕ που έχουν εμφανώς… ποντάρει όλα τα λεφτά τους στην υποψηφιότητα Σγουρού.

Οι τελευταίες μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία, βρίσκονται δε εις γνώση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και στην τελική ευθεία προς τις κάλπες θα επιχειρήσει και ο ίδιος να ρίξει το βάρος του υπέρ των υποψηφίων του κόμματος.

ΠΗΓΗ:newpost.gr