Επίθεση Σαββίδη κατά Σπυρόπουλου για τα 250 εκ. ευρώ


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οξεία επίθεση εξαπέλυσε, από το βήμα της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ο συντονιστής  χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Σαββίδης κατά του πρώην συντονιστή Αμερικής Θόδωρου Σπυρόπουλου, για όσα ο τελευταίος δήλωσε σε ομογενειακή εφημερίδα αναφορικά με το ύψος των δαπανών του ΣΑΕ, αλλά και για την αποστροφή του λόγου του πως «το ΣΑΕ έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό».

Ο κ. Σαββίδης ζήτησε ερευνηθεί ο ισχυρισμός του κ. Σπυρόπουλου ότι η διατήρηση του ΣΑΕ «κόστισε ακριβά 200 έως 250 εκατομμύρια Ευρώ».

«Εγώ παραξενεύτηκα πολύ. Θεωρώ ότι υπάρχει Κοινοβουλευτική Επιτροπή για  να καταλάβουμε που πήγαν και που τα έδωσαν τόσο λεφτά».  Ακολούθως ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τα επτά χρόνια που χρημάτισε συντονιστής της Περιφέρειας χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Λοιπόν σας λέω ότι όλα τα επτά χρόνια, τα χρήματα που πήρε η Περιφέρειά μου από την Ελλάδα ήταν περίπου 300.000 ευρώ. Όλα τα άλλα τα καλύψαμε μόνοι μας.  Γι αυτό υπάρχει λόγος να σκεφθούμε εάν υπήρξαν αυτά τα λεφτά  πού πήγαν, σε ποια κατεύθυνση».

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε κατά κανένα τρόπο να σχηματίσουν αρνητική άποψη  οι Έλληνες για τον ίδιον και το ΣΑΕ και ζήτησε γι αυτό το ζήτημα να  λειτουργήσει Ειδική Επιτροπή: «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τη λειτουργία της 5ης Περιφέρειας ΣΑΕ. Δεν σταματάμε τις διαδικασίες γιατί  εάν τις σταματήσουμε τότε θα καταρρεύσουμε», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης απαντώντας στα περί «θανάτου» του ΣΑΕ που υποστήριξε στη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Σπυρόπουλος.

Στην τοποθέτησή του  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «βόμβα» την δήλωση περί 250 εκ. ευρώ και ζήτησε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει το θέμα…

Η όλη ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή της Βουλής διήρκεσε τέσσερις ώρες.

Την Επιτροπή της Βουλής ενημέρωσαν οι κ. Ιβάν Σαββίδης, Συντονιστής Σ.Α.Ε. (Περιφέρειας Χωρών πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.) και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή,  Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Παύλο Θεοδωρίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καζαχστάν «Φιλία», Σαΐντα Μεχτίεβα, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου του Αζερμπαϊτζάν «Αργώ» και Ευγενία Κοτανίδου, Πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Νέων της Περιφέρειας.

(Πλήρες ρεπορτάζ από τη Βουλή, θα δημοσιεύσουμε αύριο)