Κρίσιμα θέματα της Ομογένειας στη Βουλή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η επίθεση του συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, κ. Ιβάν Σαββίδη, στον συντονιστή Αμερικής ΣΑΕ κ. Θόδωρο Σπυρόπουλο για τον ισχυρισμό του (σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης)  περί 200-250 εκ. ευρώ που κόστισε, μέχρι σήμερα,  στον ελληνικό λαό το ΣΑΕ, μπορεί να «έκλεψε» τις εντυπώσεις  από την τετράωρη ενημέρωση των μελών της Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς,  πλην, όμως, εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα όσα ακούστηκαν από τον ίδιο και τους άλλους ομογενείς ομιλητές για την Ομογένεια στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και, ειδικότερα για τους Έλληνες της Ουκρανίας καθώς και το επενδυτικό “κλίμα”.

Ο κ. Σαββίδης και η Αλεξάνδρα Προτσένκο  εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά παρείχαν και  διαβεβαιώσεις ότι μέχρι στιγμής οι Έλληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα αυτή είναι καλά.  Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, όσο και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, είχαν προσκληθεί από την επιτροπή μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καζαχστάν, Παύλο Θεοδωρίδη, την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου του Αζερμπαϊτζάν «Αργώ», Σαΐντα Μεχτίεβα και την πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Νέων της Περιφέρειας, Ευγενία Κοτανίδου, προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό στις χώρες αυτές.

Οι κ.κ. Σαββίδης και Προτσένκο  εξέφρασαν την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τους προς τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Υπουργό Ευαγ. Βενιζέλο που τους επισκέφθηκε και τον Υφυπουργό Κυριάκο Γεροντόπουλο που, όπως σημείωσαν, είχαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται ο ελληνισμός στην περιοχή. Ζήτησαν, όμως, να υπάρξει εγρήγορση του ελληνικού Κράτους στην απευκταία περίπτωση που απαιτηθεί να μετακινηθούν οι ομογενείς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Κατά την 4ωρη συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε «έξω από το πρωτόκολλο», όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σάββας Αναστασιάδης, θέλοντας, προφανώς, να τονίσει το ενδιαφέρον της Επιτροπής να πληροφορηθεί τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία τούτες τις τραγικές ώρες,  ο κ. Σαββίδης κατηγόρησε διαχρονικά το ελληνικό Κράτος ότι ποτέ δεν στάθηκε στον απόδημο ελληνισμό, ότι προβάλλει προσκόμματα στην επαγγελματική δραστηριότητα ομογενών που θέλουν ανα επενδύσουν στην Ελλάδα: «Δεν πιστεύω, είπε, πως πρέπει να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση. Ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει τον Ελληνισμό». Δεν έκρυψε δε πως μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση έχει κουραστεί και πως “μερικές φορές σκέφτομαι να τα παρατήσω όλα και να φύγω”.

Για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να ψηφισθεί ο νέος νόμος. «Εάν θέλετε ΣΑΕ πείτε ναι, ή πείτε όχι. Αλλά πρέπει άμεσα να γίνει αυτό. Και να προχωρήσετε.  Η ομογένεια θα μπορούσε να αναλάβει μέρος των οικονομικών εξόδων του.  Σήμερα το ΣΑΕ δεν λειτουργεί. Η αναβλητικότητα επιδεινώνει την κατάσταση».

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στις συντάξεις των ομογενών των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τις οποίες, όπως είπε, «έκοψε» η Κυβέρνηση με το Νόμο 4093/2012 με τον οποίο θεσπίζονται τα 20 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα ως αναγκαία προϋπόθεση για την συνταξιοδότηση ανασφάλιστων υπερήλικων ομογενών. «Αυτό συνιστά προσβολή στους υπερήλικες, τους στερεί το δικαίωμα ζωής», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο. «Δημιουργήσατε πόνο και τραγωδία», είπε.

Ακόμη ο κ. Σαββίδης έθεσε ζητήματα Ιθαγένειας, Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης (βιβλία, δάσκαλοι) και Επενδυτικά και τόνισε ότι μόνον αν ενώσουν τις προσπάθειες Ελλάδα και ομογένεια, θα έχουμε την Ελλάδα των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για την Ιθαγένεια είπε ότι ομογενείς  -Έλληνες καθόλα- περιμένουν πέντε και περισσότερα χρόνια για να λάβουν την ελληνική Ιθαγένεια. Υπάρχουν, είπε 4.500 αιτήσεις και το ελληνικό Κράτος χορηγεί  μόνον 4-5 το μήνα. Επεσήμανε δε ότι μη χορηγώντας την υπηκοότητα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα εγγόνια μας, «δεν θα θυμούνται ότι είναι Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε τους ομογενείς Ιεραπόστολους του ελληνισμού και υποστήριξε ότι  οι ηγέτες τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν επίτιμοι Πρόξενοι της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ζήτησε να διευκολυνθεί η φοίτηση σε ελληνικά πανεπιστήμια νέων ομογενών. «Με την αποφοίτηση, είπε, αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους  και θα είναι φορείς  αξιών του ελληνισμού, θα δημιουργήσουμε, έτσι, νέο κύκλο ελληνόφιλων».

Για τις επενδύσεις είπε ότι ο ίδιος έχει επενδύσει ένα σημαντικό ποσό τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΜ και πως και άλλοι ομογενείς θα μπορούσαν να έχουν πράξει ανάλογα εάν το Κράτος τους εξασφάλιζε σταθερό φορολογικό σύστημα και τους απάλλασσε από την γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικά ανέφερε την επένδυση που θέλει να πραγματοποιήσει στο Παλιούρη Χαλκιδικής, προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είπε, ο κ. Σαββίδης εδώ και 7 μήνες έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό στο ΤΑΙΠΕ και είναι έτοιμος να καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό, αλλά “κανείς δεν ξέρει να μου απαντήσει για το που θα πρέπει να καταθέσω αυτά τα χρήματα”.

Αναφορά στον ΠΑΟΚ

Στο κεφάλαιο των επενδύσεων ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία για τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.  «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είπε, έχει στείλει στον προϋπολογισμό πάνω από 12 εκατ. των τρεχόντων οφειλών και 9 εκατ. έχει εξοφλήσει τις προηγούμενες οφειλές. Είναι νέα συνιστώσα, είναι νέο εισόδημα. Ο προϋπολογισμός δεν λάμβανε αυτά τα χρήματα και δεν μπορώ να καταλάβω την Ελληνική Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει οφειλές προ δεκαπενταετίας και δεν τις πληρώνει, στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια παράδοση. Εγώ λέω, είναι 11 εκατομμύρια ευρώ και είμαι έτοιμος αύριο να τα καταβάλω, στείλτε αυτά τα χρήματα για την στήριξη των παλιννοστούντων και διαγράψτε τις προσαυξήσεις του αέρα, τις οποίες προσάπτετε σε αυτό το χρέος εδώ και τόσα χρόνια, αλλά κανένας δεν με ακούει.

Υπάρχουν δύο λύσεις. Πρώτον, το κράτος να λαμβάνει 12 εκατομμύρια και δεύτερον  το κράτος δεν λαμβάνει τίποτα».

Ζήτησε δε να καταργηθούν «οι χιλιάδες δομές, στις οποίες πρέπει να πάμε και να τους παρακαλέσουμε να δεχτούν τις επενδύσεις» καθώς και να δημιουργηθεί «ένας  νόμος  του <ενός παραθύρου>  για τους επενδυτές.

Δαπάνες ΣΑΕ

Αναφορικά με το θέμα των δαπανών του ΣΑΕ ο κ. Σαββίδης επιτέθηκε στον πρώην συντονιστή Αμερικής Θόδωρο Σπυρόπουλο, για όσα ο τελευταίος δήλωσε σε ομογενειακή εφημερίδα αναφορικά με το ύψος των δαπανών του ΣΑΕ, αλλά και για την αποστροφή του λόγου του πως «το ΣΑΕ έχει πεθάνει εδώ και πολύ καιρό».

Ο κ. Σαββίδης ζήτησε ερευνηθεί ο ισχυρισμός του κ. Σπυρόπουλου ότι η διατήρηση του ΣΑΕ «κόστισε ακριβά 200 έως 250 εκατομμύρια Ευρώ».

«Εγώ παραξενεύτηκα πολύ. Θεωρώ ότι υπάρχει Κοινοβουλευτική Επιτροπή για  να καταλάβουμε που πήγαν και που τα έδωσαν τόσα λεφτά».  Ακολούθως ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος για τα επτά χρόνια που χρημάτισε συντονιστής της Περιφέρειας χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Λοιπόν σας λέω ότι όλα τα επτά χρόνια, τα χρήματα που πήρε η Περιφέρειά μου από την Ελλάδα ήταν περίπου 300.000 ευρώ. Όλα τα άλλα τα καλύψαμε μόνοι μας.  Γι αυτό υπάρχει λόγος να σκεφθούμε εάν υπήρξαν αυτά τα λεφτά  πού πήγαν, σε ποια κατεύθυνση».

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε κατά κανένα τρόπο να σχηματίσουν αρνητική άποψη  οι Έλληνες για τον ίδιον και το ΣΑΕ και ζήτησε γι αυτό το ζήτημα να  λειτουργήσει Ειδική Επιτροπή: «Εμείς συνεχίζουμε κανονικά τη λειτουργία της 5ης Περιφέρειας ΣΑΕ. Δεν σταματάμε τις διαδικασίες γιατί  εάν τις σταματήσουμε τότε θα καταρρεύσουμε», επεσήμανε ο κ. Σαββίδης απαντώντας στα περί «θανάτου» του ΣΑΕ που υποστήριξε στη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Σπυρόπουλος.

Στην τοποθέτησή τους  ο βουλευτής κ. Παν. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «βόμβα» την δήλωση περί 250 εκ. ευρώ και ζήτησε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για να εξετάσει το θέμα, ενώ ο και ο βουλευτής  κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι πρέπει να εξετασθεί το ζήτημα αυτό.

Αεξάνδρα Προτσένκο

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κα Αλεξάνδρα  Προτσένκο τόνισε ότι  «θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι Έλληνες της Ουκρανίας, αυτή την περίοδο, δεν υπήρξαν θύματα εθνικών διώξεων, δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους και στα σχολεία συνεχίζει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα».

Όπως είπε, παρά την αβεβαιότητα και την ανησυχία,  για το μέλλον της Ουκρανίας, «οι σύλλογοι συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά, οι άνθρωποι ξέρουν ότι είναι ενωμένοι και δεν είναι εγκαταλειμμένοι».

Αναφερόμενη στα αιτήματα των ομογενών της Ουκρανίας, είπε: «Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα της Ομογένειας, ώστε οι Έλληνες να μπορούν να επισκέπτονται  απρόσκοπτα την Ελλάδα, και τα παιδιά και οι συνταξιούχοι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλοξενίας. Αγωνιζόμαστε επίσης, για τη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και ιστορίας στα σχολεία και τους συλλόγους, για τη λειτουργία των ιατρικών προγραμμάτων , για την έκδοση Ειδικών Δελτίων ομογενών και τη θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα (Βίζα).

Επεσήμανε, τέλος,  ότι η ομογένεια της Ουκρανίας περιμένει την έμπρακτη υποστήριξή της από την Ελλάδα και κατέληξε: «Σ΄ αυτούς τους πολύ ανώμαλους καιρούς, μας δυσκολεύει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχει διακοπεί η όχι μεγάλη αλλά σημαντική οικονομική ενίσχυση που παίρναμε από την Ελλάδα για να καλύπτουμε  ένα μέρος από τις πολλαπλές βασικές δραστηριότητές μας, και μας ανησυχεί  ότι σταμάτησε η διαδικασία έκδοσης Ειδικών Δελτίων Ομογενών, ενώ σχεδόν δεν υπάρχουν επιτροπές για την εξέταση των αιτήσεων απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας , η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εν λόγω διαδικασία».

Νάντια Τσαπνή

Εξάλλου  στην εισήγητή της η υπεύθυνη της ΟΕΣΟ για την εκπαίδευση, Νάντια Τσαπνή,  αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προβλήματα  τονίζοντας ότι  στο δίκτυο ελληνικής εκπαίδευσης, η Νεοελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 98 εκπαιδευτικές μονάδες της Ουκρανίας.  Διδάσκεται ως  δεύτερη ξένη γλώσσα σε 3937 μαθητές ως υποχρεωτικό μάθημα και σε 1149 ως προαιρετικό. Τη διδάσκουν 102 ντόπιοι δάσκαλοι οι περισσότεροι απόφοιτοι ελληνικών τμημάτων Ουκρανικών Πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Ουκρανία, με  μεγάλη συμβολή και αποσπασμένων από την Ελλάδα  εκπαιδευτικών μεταξύ των οποίων  είναι και καθηγητές Φυσικής Αγωγής που διδάσκουν παραδοσιακούς χορούς..

Από το 2004 τα ελληνικά διδάσκονται σε τρία δημόσια σχολεία (2 στη Μαριούπολη, 1 στο Κίεβο) με αυξημένο πρόγραμμα πέντε ωρών εβδομαδιαία σε όλους τους μαθητές, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Όπως είπε, με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία,  ακυρώθηκε ο νόμος για τις περιφερειακές γλώσσες και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Βασικά προβλήματα στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ανέφερε την έλλειψη πτυχιούχων δασκάλων σε απομακρυσμένες περιοχές, το χαμηλό γνωστικό επίπεδο των αυτοδίδακτων δασκάλων, την έλλειψη οικονομικών πόρων, την έλλειψη επικοινωνίας  ελληνόφωνων μαθητών με παιδιά από την Ελλάδα και το αβέβαιο ως προς την προοπτική επαγγελματικής εκμετάλλευσης της ελληνικής γλώσσας  στην Ουκρανία και ζήτησε την εκπόνηση καταλλήλων προγραμμάτων από την Ελλάδα γι αυτά τα ζητήματα.

Παύλος Θεοδωρίδης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καζαχστάν, Παύλος Θεοδωρίδης,  αναφέρθηκε στα θέματα Ιθαγένειας  και θεώρησης ελληνικών διαβατηρίων τα οποία πλέον έχουν λήξει και τα τελευταία 2 χρόνια δεν τα ανανεώνουν τα ελληνικά προξενεία της περιοχής γιατί ζητούν ο κάτοχοι να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο Δήμο της Ελλάδος και να προσκομίσουν σχετικό πιστοποιητικό.

Η αδυναμία των ομογενών να έχουν το πιστοποιητικό αυτό (πολλοί δεν έχουν πλέον καν συγγενείς στην Ελλάδα για να τους διευκολύνουν) τους στερεί από το δικαίωμα να πάρουν άδεια διαμονής από τις αρχές του Καζαχστάν γεγονός που συνεπάγεται με το χάνουν τη σύνταξη γήρατος !

Ζήτησε δε να ρυθμιστεί το θέμα αυτό από το ΥΠΕΞ και τα Προξενεία να θεωρούν τα ελληνικά διαβατήρια των ομογενών για 5 χρόνια.