Ο ελληνισμός της Ουκρανίας Ι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί να εξάγει κανείς από τις  εισηγήσεις στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, όλων των προσκεκλημένων ομογενών από την περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τόσο ο Ιβάν Σαββίδης, όσο και η  Αλεξάνδρα Προτσένκο, αλλά και οι άλλοι εισηγητές, Παύλος Θεοδωρίδης και Νάντια Τσαπνή, είπαν αξιοπρόσεκτα  πράγματα.  Θα σταθούμε σήμερα ιδιαίτερα στα θέματα της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Νάντια Τσαπνή, σήμερα η Νεοελληνική Γλώσσα διδάσκεται σε 98 εκπαιδευτικές μονάδες της Ουκρανίας. Ως δεύτερη ξένη γλώσσα διδάσκεται σε  5086 μαθητές, είτε ως υποχρεωτικό είτε ως προαιρετικό μάθημα.

Για σκεφθείτε:  Πέντε χιλιάδες μαθητές στην Ουκρανία, να διδάσκονται και να μιλούν σε κάποιο επίπεδο, την ελληνική Γλώσσα! Που σημαίνει ότι  χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των ελληνοφώνων μαθητών θα αυξάνεται καθώς θα προστ΄θενται και τα παιδιά της πρώτης Δημοτικού…   Δημιουργείται, έτσι, μια στρατιά φιλελλήνων νέων.

Από το 2004, μάλιστα, τα ελληνικά διδάσκονται και σε τρία δημόσια σχολεία, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται 2 στη Μαριούπολη και 1 στο Κίεβο.

Κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας διοργανώνει τη μαθητική Πανουκρανική Ολυμπιάδα  στην ελληνική Γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Στις Ολυμπιάδες αυτές παίρνουν μέρος μέχρι και 500 μαθητές από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Και εάν αυτά σας φαίνονται “ανεπαρκή”, τι θα λέγατε για το ότι από το 2012 η ΟΕΣΟ  κατάφερε να εντάξει τη νέα ελληνική Γλώσσα στα προγράμματα σπουδών των Δημοσίων ουκρανικών Σχολείων;

Ποιοι διεκπεραιώνουν το θεάρεστο αυτό έργο; 102 δάσκαλοι, όχι από την Ελλάδα, αλλά ντόπιοι. Μαζί με αυτούς και λίγοι αποσπασμένοι από την  γενέτειρα εκπαιδευτικοί.

Η Ελλάδα δίνει μια συμβολική οικονομική ενίσχυση στους ντόπιους δασκάλους  που ανέρχεται στο …υπερβολικό ποσόν των 0,80 λεπτών του ευρώ ανά ώρα!   (Ένας δάσκαλος στην Αθήνα παίρνει 12 ευρώ / ώρα στα ιδιαίτερα).

Αλλά η Ομοσπονδία δεν θεωρεί ότι έχει κάνει το καλύτερο. Αγωνίζεται  για  περισσότερους πτυχιούχους δασκάλους. Για την εξεύρεση οικονομικών πόρων που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή των μαθητικών Ολυμπιάδων. Για την εξεύρεση υποτροφιών για τους αποφοίτους της και την εισαγωγή τους σε ελληνικά ΑΕΙ.

Η συμβολή της Ελλάδος οφείλει να είναι  περισσότερο «γενναιόδωρη». Ναι τα χρόνια είναι δύσκολα. Τα πάντα, όμως, είναι θέμα προτεραιοτήτων.  Ασφαλώς στις υψηλότερες βαθμίδες τους  και η  ελληνομάθεια  των νεαρών ομογενών.

Θα χρειασθεί να επανέλθουμε γιατί η συζήτηση ανέδειξε πολλά και εξίσου σπουδαία ζητήματα.