Ο κ. Σπυρόπουλος, η ΡΗΡ και η αλήθεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για λόγους ηθικής τάξης θα πρέπει να παραμείνουμε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη συνέντευξη του συντονιστή Αμερικής κ. Θόδωρου Σπυρόπουλου περί ΣΑΕ και πόσο αυτό κόστισε στο ελληνικό δημόσιο μέχρι σήμερα.

Για το θέμα αυτό ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε στην Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή της Βουλής χθες Τετάρτη 13 Μαρτίου 2014,  ότι η αναφορά του σε συνέντευξή του σε ομογενειακή εφημερίδα σε 250 εκατομμύρια ευρώ,  αφορούσε όχι στο πόσο κόστισε το ΣΑΕ τα 18 χρόνια λειτουργίας του, αλλά στα χρήματα που διαχειρίστηκε τα χρόνια του ΣΑΕ η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Επειδή η Panhellenic Post ενδέχεται να συνέβαλε, άθελά της, στην σύγχυση γύρω από το όλο θέμα, αναμεταδίδοντας τα περί ΣΑΕ και 250 εκ. ευρώ, αρθρογράφησε, μάλιστα, επ’ αυτού, ως είχε αγωνιστικό  χρέος, μετά, μάλιστα και την σχετική αναφορά του κ. Ιβάν Σαββίδη στην Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς και τα όσα περί συστάσεως Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής εκεί ακούστηκαν, αισθάνεται την υποχρέωση μετά τις διευκρινίσεις  του κ. Σπυρόπουλου  να εξηγήσει στους αναγνώστες της τη δική της θέση στο όλο ζήτημα.

H Panhellenic Post, λόγω του αναμφισβήτητου ενδιαφέροντος που παρουσίαζε το θέμα, αναδημοσίευσε αυτούσιο (ακόμη και το εισαγωγικό σημείωμα) από την ιστοσελίδα http://www.paneliakos.com/2014/02/blog-post_3382.html το σχετικό κείμενο με την συνέντευξη του κ. Σπυρόπουλου, που είχε παραχωρήσει στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, στα δημοσιεύματα του οποίου άμεση πρόσβαση η ίδια δεν έχει…

Επαναφέρουμε την περικοπή που αφορά στο επίμαχο ζήτημα, και η οποία έχει ως εξής:

(σ.σ. Σπυρόπουλος) <<…  Υποτίθεται ότι δόθηκε μία ευκαιρία για την δημιουργία ενός Οργανισμού, ο οποίος θα είχε οντότητα για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ελλάδα». Και τόνισε πως «ήταν λάθος διότι δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού με μία σκεπή αλλά χωρίς θεμέλια».
Πρόσθεσε πως «ήταν μία ευκαιρία που χάθηκε το 1995 και φυσικά όλα αυτά τα τεράστια ποσά διαχρονικά που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον Οργανισμό είναι χαμένα χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου που είχε ένα χαρακτήρα περισσότερο τυπικό και όχι ουσιαστικό».
Στην επισήμανση, μιας που κάνατε λόγο για «τεράστια ποσά» θα μας λέγατε για πόσα χρήματα μιλούμε, απάντησε ότι «δεν γνωρίζω συγκεκριμένα» και απεκάλυψε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολογισμός από το 1995 που θα θέλαμε να γίνει αυτός ο απολογισμός διότι ήταν διαχρονικά πάρα πολλά χρήματα. Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού είχε 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν μπορώ να πω σε δραχμές πόσα ήταν τα προηγούμενα χρόνια διότι οικονομικός απολογισμός δεν έγινε ποτέ».
Στην ερώτηση είχατε ζητήσει απολογισμό, είπε «βεβαίως» και εξήγησε πως «την εποχή που ανέλαβα εγώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ΣΑΕ είχαμε υποβάλλει στον κ. Κασσίμη γραπτώς αιτήματα για την αλλαγή του νόμου 3480 ο οποίος ήταν ελλιπής και δυστυχώς δεν έγινε ποτέ και μάλιστα πολλοί πολιτικοί συμφωνούσαν σ’ αυτό ακόμα και ο Γρηγόρης ο Νιότης ότι ο νόμος αυτός ήταν απαράδεκτος».
Τον ρωτήσαμε αν «θα διακινδυνεύατε να δώσετε έναν αριθμό από τη στιγμή που στήθηκε το ΣΑΕ μέχρι πρόσφατα, πού θα τον εντοπίζατε περίπου;» απάντησε: «Δεν μπορώ να δώσω αριθμό, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχουν διάφορες πληροφορίες οι οποίες δεν είναι αποδεδειγμένες, φυσικά από 200 μέχρι 250 εκατομμύρια ευρώ», τονίζοντας πως «κανείς δεν γνωρίζει τους αριθμούς». Είπε ακόμα πως «με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να είχαμε ιδρύσει σχολεία, ιδρύματα, όλα αυτά πήγαν χαμένα δυστυχώς» >>.

Διαβάζοντας τις πιο πάνω γραμμές, πιστεύουμε πως κάθε καλόπιστος  αναγνώστης θα οδηγείτο αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τα περί 250 εκ. ευρώ αφορούσαν σε δαπάνες του ΣΑΕ.  Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, είχε καταλήξει και η συνάδελφος που αναδημοσίευσε τη συνέντευξη από την οποία κάναμε και εμείς την αναδημοσίευση. Όχι, όμως! Ο κ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει σήμερα ότι είχε κατά νου για όλα αυτά τα «δεινά» την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ! Αυτήν προφανώς είχε κατά νου και ο ερωτών συντάκτης, μόνον που και οι δύο “λησμόνησαν” να το διευκρινήσουν…

Μας γεννάται το ερώτημα: Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού δημιουργήθηκε για να …συστήσει το ΣΑΕ; Ότι ο προϋπολογισμός της ήταν το …ΣΑΕ; Ότι ο Απόδημος Ελληνσιμός ήταν το ΣΑΕ; Ή μήπως ότι ήταν λάθος της ΓΓΑΕ η δημιουργία του ΣΑΕ;  Μήπως ψέγει το Υπουργείο Εξωτερικών για την σύσταση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού;

Μήπως, ακόμη, ο κ. Σπυρόπουλος θέλει να πει ότι το πρόβλημα ήταν όχι τα οικονομικά του  ΣΑΕ, αλλά οι δαπάνες της ΓΓΑΕ; Μήπως ότι τα χρήματα αυτά τα σπατάλησε άδικα η ΓΓΑΕ; Ή τάχα ότι η ΓΓΑΕ όφειλε να αποδώσει «απολογισμό» στον κ. Σπυρόπουλο και παρέλειψε;

Αν αυτό θέλει να υποστηρίξει και εάν την ΓΓΑΕ θέλει να ελέγξει ο συντονιστής Αμερικής,  γιατί δεν το λέει καθαρά και ξάστερα;

Γιατί μας μπερδεύει με στροφές και αποστροφές του λόγου του; Τι του φταίμε εμείς που δεν γεννηθήκαμε πυθίες;

Αλλά και τι του φταίει η ΓΓΑΕ που το ΣΑΕ δεν κατάφερε να εμπνεύσει την ομογένεια, απομονώθηκε, μαράζωσε και έφθασε σήμερα να αναζητά σωτηρία σε νέα σκευάσματα; Μήπως η ηγεσία της ΓΓΑΕ ήταν η ηγεσία του ΣΑΕ όλα τα χρόνια και δεν το είχαμε αντιληφθεί;

Ώστε, οι διευκρινίσεις του κ. Σπυρόπουλου θα έπρεπε το πρώτον να είχαν κατευθυνθεί προς τον συντάκτη της συνεντεύξεως. Αυτό, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έγινε…

Κατά δεύτερον, «και εσταί η έσχατη πλάνη Χείρων της πρώτης»…

Μετά την «διευκρίνιση» του κ. Σπυρόπουλου  προς την Οργανωτική και Αναθεωρητική Επιτροπή του ΣΑΕ, όπου «ξεκαθάρισε» πως ο ίδιος εννοούσε τον προϋπολογισμό της ΓΓΑΕ και όχι του ΣΑΕ, άποψη που έσπευσε να στηρίξει βοερώς και ο παριστάμενος Πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης, και επειδή η Panhellenic Post φιλοδοξεί να είναι υπεύθυνο δημοσιογραφικό όργανο της ομογένειας, και επειδή ουδέν προσωπικό έχει με τον οποιοδήποτε ηγέτη της ή την οποιαδήποτε πολιτική εξουσία, και επειδή δεν πιστεύει ότι είναι ο αυθεντικότερος  ερμηνευτής των ενδόμυχων σκέψεων των ανθρώπων, ζητά συγγνώμη τόσο από τον ίδιο τον κ. Σπυρόπουλο όσο και από τους αναγνώστες της για την εσφαλμένη αντίληψη που ως φαίνεται σχημάτισε ως προς την πραγματική έννοια την οποία σκόπευε να αποδώσει ο κ. Σπυρόπουλος στους λόγους του.

Θα μας επιτρέψει, όμως, ο κ. Σπυρόπουλος, παρότι δεν αμφιβάλουμε για την όποια προσφορά του στην ομογένεια,  να του παρατηρήσουμε πως ασφαλώς ως Έλλην πολίτης της Αποδημίας και ως συντονιστής ΣΑΕ ΗΠΑ έχει λόγους να ζητά (θα λέγαμε και να δίνει)  «απολογισμό» για το ΣΑΕ.  Από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, όμως,  ούτε λόγο ούτε δικαίωμα έχει να ζητά «απολογισμό». Όπως, επίσης, δεν μπορεί να συγχέει τις δαπάνες του ΣΑΕ με κείνες της ΓΓΑΕ. Ούτε να τελεί υπό την αντιληψη ότι μόνο “έργο” της ΓΓΑΕ είναι το ΣΑΕ. Μήπως έχει διαφορετική αντίληψη ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Μαρκαντωνάτος; Αν ναι, πάλι θα ζητήσουμε εμείς συγγνώμη.

Η σπουδή, τέλος, με την οποία έγινε αποδεκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής  κ. Σάββα Αναστασιάδη, ο ισχυρισμός του κ. Σπυρόπουλου περί δήθεν «αλλοίωσης» της συνεντεύξεως του «…από  ιστοσελίδα στην Αθήνα», μπορεί να εξυπηρετεί το συμφιλιωτικό κλίμα της Επιτροπής του, σε συνδυασμό, όμως, με τον ατυχή εκ μέρους του χειρισμό της εισηγήσεως της Γραμματέως Όλγας Σαραντοπούλου, που αναφέρονταν επίσης στα οικονομικά του ΣΑΕ, θα ήταν δυνατόν να οδηγήσει τη σκέψη σε συνειρμούς στους οποίους ούτε θέλουμε ούτε επιτρέπουμε να παρασυρθούμε.

Αυτά για την αποκατάσταση πάσης της αληθείας.

Σ.Σ. Οι υπογραμμίσεις στο κείμενο είναι της ΡΗΡ.