Η ικανή και αναγκαία ύπαρξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

H PanHellenic Post έχει ιδρυτικά διακηρύξει ότι: “…Η δυνατότητα έκφρασης των απόψεων αλλά και κοινοποίησης σημαντικών στοιχείων, πληροφοριών, ιδεών από τους ίδιους τους Ομογενείς, η φωνή των οποίων δεν φτάνει, ως όφειλε, στη μητροπολιτική Ελλάδα”, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς μας στόχους.

Πιστοί στην διακήρυξή προχωρούμε σήμερα στην δημοσίευση της άποψης ενός έγκριτου ομογενή, του Άγγελου Ασλανίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει τον Απόδημο Ελληνισμό από καίρια πόστα. Αναφέρεται στο επίκαιρο θέμα της ανασυγκρότησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Δεν χρειάζεται να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις απόψεις που εκφράζονται η ΡΗΡ για να τις δημοσιεύσει ή όχι. Η δημοσίευση ΟΛΩΝ των απόψεων είναι για μας αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση.

Θέλοντας να συμβάλουμε στον διάλογο για το ΣΑΕ, περιμένουμε και τις απόψεις άλλων επώνυμων μελών ή και απλών ομογενών. Να διευκρινίσουμε, με την ευκαιρία, ότι άποψή μας είναι πως άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει την ομογένεια, είτε από το πόστο προέδρων Σωματείων, Συλλόγων, Ομοσπονδιών κλπ. είτε από οποιοδήποτε άλλο πόστο, γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου τα προβλήματα, τα θέματα και τα πιστεύω της Ομογένειας και, επομένως, ξέρουν και τις λύσεις που είναι εφικτές και αποδεκτές από τους ομογενείς μας.

**************************************

Του Άγγελου Ασλανίδη

πρώην Αντιπροέδρου ΣΑΕ.

Για την ΡΗΡ

Το ικανό εκφράζεται ως επαρκές να υποστηρίζει το ρόλο ύπαρξης του, ενώ το αναγκαίο με την ύπαρξή του υποστηρίζει το ρόλο για τον οποίο έχει φτιαχτεί.

Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2013 η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κάλεσε τον Ιβάν Σαββίδη Συντονιστή των χωρών πρώην ΕΣΣΔ να τους παρουσιάσει τα προβλήματα της περιοχής του και να ακούσει τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και πως αυτά επηρεάζουν τους έλληνες αυτής της χώρας.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους καλόν είναι να αναφέρουμε ότι από το 2010 και εντεύθεν η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να συντηρήσει το θεσμό, για τους γνωστούς λόγους, ανεπάρκειας οικονομικών πόρων. Πέραν τούτου υπήρξε μια ενδελεχείς και συστηματική υπόσκαψη του θεσμού του ΣΑΕ. Τα περισσότερα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ ως μη πολιτικά όντα δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε, αλλά μείνανε απλοί θιασώτες της διαλυτικής πολιτικής των εκάστοτε ιθυνόντων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 2014 να συζητάμε για αλλαγή της νομοθεσίας. Τι φταίει ο νόμος 3840/2006 και δεν κάνουν εκλογές. Άλλωστε ο κ. Ιβάν Σαββίδης δήλωσε ότι περιφέρεια του αναλαμβάνει όλα τα έξοδα της διοργάνωσης, επομένως με μια τροποποίηση το θέμα των εκλογών ταχτοποιείται άμεσα. Ή μήπως φοβούνται ότι την αυτοδύναμη συγκρότηση του Απανταχού Ελληνισμού δεν θα μπορούν να την ελέγξουν; Τους διαβεβαιώνουμε ότι οι απόδημοι δεν είναι υπάλληλα όργανα κανενός, η δε πολιτική τους ωριμότητα υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση πολιτική ωριμότητα των Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι ζουν στα στενά όρια της Ελλάδα, έτσι θα έχουν έγκριτους συνομιλητές του έργου που προτίθενται να υλοποιήσουν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απουσία της Ελλάδας από το πολιτισμικό γίγνεσθαι στους φορείς των αποδήμων μας, τα τελευταία χρόνια, είναι τουλάχιστον αισθητή. Ο χαιρετισμός του ΥΦΥΠΕΞ ή του ΓΓΑΕ που διαβάζανε οι ακούραστοι λειτουργοί της ΓΓΑΕ ήταν μια μυσταγωγία που ικανοποιούσε μερικώς την νοσταλγία για την Ελλάδα, οι δε σημειώσεις που λαμβάνανε κατά την διάρκεια των διαδικασιών ικανοποιούσε το συναίσθημα ότι τα λόγια τους δεν ήταν <φωνή βοώντος εν τη έρημο>, άσχετο αν οι ιθύνοντες δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν τις εκθέσεις των λειτουργών.

Ο Ιβάν Σαββίδης διεύρυνε την παρουσία του στην Βουλή με τη Αλεξάνδρα Προτζένκο πρόεδρο της ομοσπονδίας των ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, τον Παύλο Θεοδωρίδη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Καζακτσάν, την Σαιντα Μεχτίεβα πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων του Μπακού, την Ευγενία Κοτανίδη εκπρόσωπο της νεολαίας της περιφέρειας του και φυσικά τον ακούραστο συνεργάτη του Κυριάκο Ιορδανίδη πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γεωργίας. Η συλλογική τους παρουσία δείχνει ότι το ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ υπάρχει και επιβεβαιώνει το ΙΚΑΝΟ και ΑΝΑΓΚΑΙΟ του θεσμού. Παρούσα στην συνεδρίαση η ακούραστη κ. Όλγα Σαραντοπούλου γραμματέας του ΣΑΕ, της οποίας δεν δόθηκε ευκαιρία να ανανεώσει την θεσμική της παρουσία.

Ο ευφυής πολιτικός Ιβάν Σαββίδης με πολύ διπλωματικό τρόπο έθεσε το θέμα της περικοπής της κοινωνικής σύνταξης από της 1/1/2013 των ηλικιωμένων παλιννοστούντων, στην πραγματικότητα η Ελληνική κυβέρνηση τους καταδίκασε στον δια της πείνας θάνατο. Επίσης αυτόματα αυτοί δεν δικαιούνται νοσοκομειακής περίθαλψης και άλλων Κοινωνικών Ωφελημάτων. Η Ελληνική κυβέρνηση όπως ανέφερε ο Ιβάν δεν ζήτησε από τη Ρωσία για τους πληθυσμούς αυτούς συντάξεις γήρατος μια και η Ρωσία ανέλαβε αυτή την υποχρέωση για όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Εδώ υπάρχει μια προφανής μη εφαρμογή του άρθρου 108 του Συντάγματος. Μια άλλη κατηγορία ελλήνων είναι αυτή που δεν μπορέσανε να τακτοποιήσουν τα χαρτιά τους λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, εδώ η ελληνική κυβέρνηση σαφώς παραβιάζει τα ανθρώπινα και εθνικά τους δικαιώματα. Σε μερικά χρόνια αυτοί θα περιφέρονται ως ζητιάνοι μεταξύ μας, χωρίς σύνταξη και ιατροφαρμακευτική. Θα γίνονται βάρος των γνωστών και συγγενών τους.

Πολύ ορθά έθεσε ο φίλος Ιβάν το θέμα του στάτους των προέδρων των ομοσπονδιών ως επίτιμους προξένους στις χώρες διαβίωσης τους !!!!! ασφαλώς θα γνωρίζει ότι πρόεδροι ομοσπονδιών και συλλόγων δεν κατάφεραν ακόμη να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα !!!!! Παρόλα αυτά οι πρόεδροι αυτοί λειτουργούν για την Ελλάδα ως πρεσβευτές καλής θέλησης και πολλές φορές τους καλεί η ελληνική βουλή, υπουργοί, πρωθυπουργοί για να τους ακούσουν και να παίξουν επικοινωνιακά μαζί τους.

Μόνο αγωνία μπορεί να διακρίνει κανείς μέσα από την ομιλία της Αλεξάνδρας για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία και την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Μετά την περεστρόικα αυτή πρωτοστάτησε στο να αναπτυχθεί πρωτόλεια η Ελληνική Αναγέννηση στην Ουκρανία. Προς το παρόν συνεχίζουν την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία τους, οι δε Σύλλογοί τους λειτουργούν κανονικά. Εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη με σκοπό να ακούσει από τους ίδιους τους έλληνες για τη διαβίωση τους εκεί, με τις τελευταίες εξελίξεις.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ισχύει η ΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ύπαρξής του. Με παρόμοιο τρόπο θα πρέπει να λειτουργούν όλες οι περιφέρειες του ΣΑΕ. Το δε προεδρείο του ΣΑΕ θα πρέπει να συλλαμβάνει οράματα, σκεπτόμενο έξω από το ορατό πεδίο της καθημερινότητας και να τα μετατρέπει σε πολιτικές. όσο για την Ελληνική Κυβέρνηση άμεσα θα πρέπει να κάνει εκλογές για να αποκτήσει έγκριτο θεσμικό συνομιλητή. Τα περί τέλειου νόμου και συγκλίσεις επιτροπών διορισμένων από αυτούς που όρισε ο ελληνικός λαός να εφαρμόζουν τους νόμους και να προάγουν την δημοκρατία είναι <<Έπεα Πτερόεντα>>, ιδιαίτερα όταν είναι εκπρόθεσμοι.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Από την παλαιότερη σύνθεση του προεδρείου ΣΑΕ. Διακρίνονται από αριστερά πρώτη σειρά οι:  Χρήστος Ασλανίδης, Στέφανος Ταμβάκης, Αντριου Άθενς, Χρήστος Τομαράς. Στην δεύτερη σειρά οι: Χάρης Γκουβέλης, Κώστας Μενεγάκης και Ιβάν Σαββίδης.