Η θέση της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο

Την «Θέση της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο» παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, με ομιλία του στο συνέδριο “Athens Energy Forum 2014” στο ξενοδοχείο Μ. Βρετανία.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην δημιουργία Καθέτου Διαδρόμου που θα αποτελείται από τα υφιστάμενα εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου και δια-συνδετηρίους αγωγούς. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από νότο προς βορρά εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.

«Ο Κάθετος Διάδρομος θα τροφοδοτείται από τους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από την ανατολή προς την δύση, όπως ο TAP, ενδεχομένως ο Eastmed, καθώς και από τους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τον υφιστάμενο της Ρεβυθούσας του οποίου αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα και τον νέο πλωτό σταθμό που σχεδιάζεται στην Β. Ελλάδα. Επιπλέον, ο δια-συνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) είναι ώριμο σχέδιο που θα ολοκληρωθεί εντός του 2016», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Κάθετου Διαδρόμου σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές λύσεις έγκειται στην εύκολη και άμεση υλοποίησή του, χωρίς να απαιτεί τεράστια κεφάλαια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να είναι λειτουργικός εντός της τρέχουσας δεκαετίας».

Το 2ο «Athens Energy Forum» διοργανώθηκε από τους International New York Times και την Καθημερινή με συμμετοχή μεταξύ άλλων του ΥΠΕΞ και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΥπΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, του αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ ΗΠΑ για Ενεργειακή Πολιτική Amos Hochstein και των Διευθυνόντων Συμβούλων της ΔΕΣΦΑ και της Κοινοπραξίας TAP.