Ψηφίζουν στην Κριμαία για την ενσωμάτωση στη Ρωσία

Συμφερόπολη, Ουκρανία
Στις 08:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωση με τη Ρωσία. Ελάχιστοι αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα, με τον ουκρανό μεταβατικό πρόεδρο να προειδοποιεί για τον «κίνδυνο» να καταλάβει η Μόσχα μεγαλύτερο έδαφος μετά το δημοψήφισμα, εισβάλλοντας βαθύτερα στην Ουκρανία.Το δημοψήφισμα θεωρείται μάλλον τυπικό. Ήδη η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Κριμαίας, ενώ οι κάτοικοι -το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής- αναμένεται να στηρίξουν την ενσωμάτωση με τη Ρωσία.

Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.

Χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα παράνομο, δηλώνουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε πρόταση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο απορρίπτεται ως παράνομο το δημοψήφισμα. Η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας.

Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι «ελεύθερο και δίκαιο».Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατέλαβαν χωριό βόρεια της Κριμαίας, περιγράφοντας την κίνηση ως στρατιωτική επέμβαση.

Πριν από το δημοψήφισμα, αντίπαλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα, σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

Newsroom ΔΟΛ