Ο Κυπριακός Τύπος, 16 Μαρτίου 2014

Οι διεργασίες για λύση του Κυπριακού σε συσχετισμό με το φυσικό αέριο, οι σχέσεις ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση και συνεντεύξεις από την ηγεσία του κόμματος σε διάφορες εφημερίδες, εξηγώντας τις θέσεις του κόμματος είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, οι ευρωεκλογές, το δημοψήφισμα σήμερα στην Κριμαία για απόσχιση από την Ουκρανία, καθώς και τα διάφορα σενάρια για την πορεία του αεροπλάνου των αερογραμμών της Μαλαισίας.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «18 μήνες για τη λύση» γράφει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως παλιό ή έτοιμο σχέδιο λύσης του Κυπριακού στο τραπέζι του διαλόγου. Μαυρογιάννης και Οζερσάι γράφουν τη λύση από την αρχή. Γράφει επίσης ότι τη δική τους σφραγίδα καλούνται να βάλουν οι γυναίκες που διορίστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε καίρια πόστα της Κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει ότι το πλήρως ιδιωτικό καθεστώς ιδιοκτησίας στην Κύπρο τόσο στις τηλεπικοινωνίες όσο και στον ηλεκτρισμό είναι πιο ανταγωνιστικό.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Στήνουν παιχνίδι για το φυσικό αέριο» και γράφει ότι χοντρό είναι το παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο συσχετισμό του παράγοντα φυσικό αέριο με τις διεργασίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Προβάλλει επίσης  συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι τερματίζεται ο ρόλος του ΔΗΚΟ ως κομπάρσου των δύο ακραίων κομμάτων. Αναφέρεται επίσης στο κρίσιμο δημοψήφισμα σήμερα στην Κριμαία.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μοντέλο Ταϊβάν μέσω ΕΕ» και γράφει ότι στις Βρυξέλλες επαναφέρουν το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη Στάνισλαβ Οσάτσι ο οποίος κατηγορεί τη Δύση ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Κριμαία. Ο «Φ» προβάλλει επίσης συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριου Κληρίδη όπου δηλώνει ότι τα προβλήματα είναι πολλά αλλά οι προσπάθειες για την επίλυσή τους είναι συνεχείς και συντονισμένες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Περιεχόμενο και αξία στην ψήφο» αναφέρεται στην ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού κατά την παρουσίαση χθες των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, ο οποίος είπε ότι το κόμμα κατέρχεται στις ευρωεκλογές με ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάρκου Κυπριανού ο οποίος δήλωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι μια πραγματικότητα κι εμείς πρέπει να συμβάλουμε στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης. Αναφέρεται επίσης στην πρώτη «παράτυπη ενέργεια» του νέου ΔΣ της CYTA με την εκτός διαδικασιών εξασφάλιση του καναλιού LTV Sports 2.

Η αγγλόγλωση “Sunday Mail” με τίτλο «Ελάχιστα στο στόχο μετά από ένα χρόνο» και γράφει ότι η οικονομία μπορεί να φαίνεται δυνατή πάνω στο χαρτί μετά από ένα χρόνο μετά το κούρεμα, ωστόσο οι εντυπώσεις παραπλανούν. Προβάλλει επίσης την είδηση ότι το αεροπλάνο των αερογραμμών της Μαλαισίας σκόπιμα βγήκε εκτός πορείας και μπορεί να πήγε οπουδήποτε από την κεντρική Ασία στο νότιο ινδικό ωκεανό. Γράφει επίσης ότι διεξάγεται αγώνας ταχύτητας για να ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα αλλιώς θα χαθούν κονδύλια.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Εμφύλιος με άγνωστη έκβαση στο ΔΗΚΟ» γράφει ότι πρωτοφανής στην 38χρονη ιστορία του κόμματος είναι ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στο ΔΗΚΟ μεταξύ των παρατάξεων του επίσημου ΔΗΚΟ υπό τον Ν. Παπαδόπουλο και του ανεπισήμου υπό τον τέως πρόεδρο Μάριο Καρογιάν. Γράφει επίσης ότι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση καλείται να διαχειριστεί η νέα Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωργκάτζη. Αλλού αναφέρει ότι μετά τη διαχείριση μεγάλων δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται κοντά στην εκποίηση μεγάλης έκτασης στην Πάφο.

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ακραίες οι τουρκικές απαιτήσεις» και γράφει ότι σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή Κ. Οζερσάι, μαζί με τον Ε/κ διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη έφθασαν κοντά στη διαδικασία του πάρε-δώσε. Αλλού αναφέρεται σε  συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη ο οποίος είπε ότι το μνημόνιο μας έχει βάλει στο σωστό δρόμο. Αναφέρει επίσης ότι δεν αποφεύχθηκε η μετωπική σύγκρουση με το ΔΗΚΟ με τον ανασχηματισμό.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)