Ένωση με τη Ρωσία ψήφισε το 95% στο δημοψήφισμα της Κριμαίας

Συντριπτικό ποσοστό 95% «δίνουν» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στην ψήφο υπέρ της ένωσης της με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην κριμαϊκή χερσόνησο, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το φιλορωσικό αίσθημα στην ανατολική Ουκρανία πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω διαίρεση. Η Κριμαία θα ζητήσει επισήμως τη Δευτέρα την ένωσή της με την Ρωσική Ομοσπονδία. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν· κατακεραυνώνει η Δύση το Κρεμλίνο και ετοιμάζεται να απαντήσει με νέες κυρώσεις.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας και οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία κατά το σημερινό δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα. Παράλληλα, ρεκόρ προσέλευσης, που φτάνει το 44,2%, έχει σημειωθεί μόλις εφτά ώρες μετά την έναρξη του δημοψηφίσματος, κυρίως στην Συμφερόπολη, σύμφωνα με τον προσωρινό δήμαρχο της Κριμαίας, Ντμίτρι Μπέλικ.

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι οι Ρωσόφωνοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους της Κριμαίας και πανηγυρίζουν για την ενοποίηση με την Ρωσία.

Το σημερινό δημοψήφισμα στην Κριμαία, κατά μία έννοια είναι η κορύφωση το δράματος της ουκρανικής κρίσης: Οι πολιτικές ανακατατάξεις που ήρθαν ως απόρροια των όσων συνέβησαν στις πλατείες του Κιέβου στις αιματοβαμμένες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, λειτούργησαν ως ντόμινο, ξεσήκωσαν ολόκληρη το φιλορωσικό στοιχείο της ανατολικής Ουκρανίας με επίκεντρο την Κριμαία, δίνοντας την ευχέρεια στη Μόσχα να εμπλακεί άμεσα στην γειτονική της χώρα, η οποία μέχρι και τις αρχές του 90 άνηκε στην επικράτειά της.

Ήδη τις ημέρες μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τον προεδρικό θώκο – με την απροκάλυπτη παρέμβαση των δυτικών- με την αντιπολίτευση να παραβιάζει ξεκάθαρα την συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που είχε συμφωνηθεί, η ανατολική Ουκρανία πήρε στην κυριολεξία φωτιά.

Εκεί το ρωσικό στοιχείο όχι είναι πλειοψηφικό, οι πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις με την Μόσχα στενές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να μη βλέπουν με καλό μάτι την επικράτηση των φιλοδυτικών δυνάμεων, οι οποίοι μάλιστα δεν δίστασαν να συμμαχήσουν με εθνικιστικά κόμματα για να πετύχουν το στόχο τους.

Μέσα σε λίγο μόλις διάστημα, το κέντρο βάρους της ουκρανικής κρίσης μετατοπίστηκε προς τα ανατολικά. Η χερσόνησος της Κριμαίας πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις πως όχι άλλωστε, αφού πέραν της στρατηγικής σημασίας που έχουν τα λιμάνια της για τη Ρωσία, πρακτικά ποτέ δεν έπαψε να θεωρείται περίπου ως μια προέκταση της Μόσχας.

Πενθήμερη εκεχειρία

Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου», δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.

«Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών».

Νωρίτερα  ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ιγόρ Τένιουχ είχε καταγγείλλει-σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ- ότι η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες, υποστήριξε.

Ο Ουκρανός υπουργός είπε ότι η Μόσχα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες της με το Κίεβο όσον αφορά τον αριθμό των ανδρών του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που θα σταθμεύουν στην Κριμαία το 2014. Με βάση της συμφωνία των δύο χωρών είχε τεθεί ανώτατο όριο στους 12.500 στρατιώτες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Σε μποϊκοτάζ έχουν καλέσει επίσης και οι Τάταροι της Κριμαίας που αποτελούν το 10-12% του πληθυσμού της περιοχής.

ΕΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το “παράνομο και αθέμιτο” , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο.

“Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί”, δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ θα συνέλθουν απόψε για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο το πρωί στι 09.30 τοπική ώρα).

“Μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί παρά με τη συνεργασία επί διπλωματικού σχεδίου, συνεργασία που θα περιλαμβάνει και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η λύση αυτή “θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα , την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”, επισημαίνουν.

“Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να περιορισθούν στα επίπεδα που ίσχυαν προς της κρίσης και εντός των μόνιμων στρατοπέδων του, όπως επιτάσσουν οι ισχύουσες συμφωνίες”, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Προειδοποιεί τη Ρωσία ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει.

“Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό”, είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ καθώς οι ψηφοφόροι στην Κριμαία, υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, αποφασίζουν αν θα αποσχιστούν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Καθώς το σημερινό δημοψήφισμα αναμένεται να προκρίνει την ένωση με τη Ρωσία μιας περιοχής όπου η πλειονότητα είναι Ρωσόφωνοι, μερικοί ρεπουμπλικάνοι επικριτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει αδυναμία στην κρίση της Ουκρανίας και είπαν πως τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η φιλορωσική περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας προχώρησε με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά τις απειλές των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας.

“Μπορείτε να αναμένετε τον προσδιορισμό κυρώσεων τις ερχόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Πφάιφερ στην εκπομπή του NBC Meet the Press, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ονόματα των Ρώσων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να τιμωρήσουν με την απαγόρευση χορήγησης βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων που ενέκρινε ο πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ:newpost.gr