Ενθαρρυντική προοπτική

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

(Με στοιχεία από Newpost.gr)

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ξεκίνησε με την Τράπεζα Πειραιώς και συνεχίζεται. Όλα τα διεθνή Ειδησεογραφικά Πρακτορεία σχολιάζουν την ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που ελληνικό πιστωτικό Ίδρυμα  καταφέρνει να πωλήσει ομόλογα ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

Η τιμή του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, που λήγει το 2017 και έχει τοκομερίδιο 5%, αυξήθηκε κατά 1 Σεντ στο ευρώ μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Jefferies International.

Αυτό έγινε κατορθωτό επειδή η σκληρή λιτότητα από την οποία σκληρά δοκιμάστηκε ο ελληνικός λαός, έφερε τα πρώτα καλά αποτελέσματα.

«Δεν νομίζω ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να επιτύχει μία τέτοια συναλλαγή πριν από ένα χρόνο, αλλά τώρα η κατάσταση στην περιφέρεια (της Ευρωζώνης) έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Φόλκερ Μάρνετ- Ίνσλινγκερ, επικεφαλής επενδύσεων σε ομόλογα της εταιρείας Deka Investment στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Βλέπουμε τεράστια ζήτηση για συναλλαγές με υψηλές αποδόσεις».

Τι συνέβη λοιπόν; Τα περιοριστικά δημιούργησαν πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό, πλέον, το ομολογούν οι πάντες ακόμη και ο κ. Τσίπρας.

Επομένως το σενάριο της καταστροφολογίας που εξ αρχής έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απλά δεν του βγαίνει πλέον. Όθεν χρίζει μιας διαφορετικής εκ μέρους του προσέγγισης η αντιπολιτευτική του τακτική.

Διότι δεν γίνεται οι επενδυτές στις περιφερειακές χώρες να δείχνουν  υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στέλνοντας μήνυμα ότι επίκειται η έξοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, όπως τουλάχιστον δήλωσαν χθες αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland, και η Κουμουνδούρου να υποστηρίζει ότι «ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο»…

Μπροστά σε μία τέτοια θετική εξέλιξη, το ότι η κυβερνητική σύμπραξη εμφανίζεται αρραγής, είναι επίσης θετικό στοιχείο.