Ο ΣΥΡΙΖΑ «κάηκε» στο πρωτογενές πλεόνασμα και «φυσάει» και την… έξοδο στις αγορές

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Από το Newpost.gr

Προφανώς θυμόσαστε ότι εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε- και με δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα- την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, υιοθετώντας τις απόψεις οποιουδήποτε έκανε δηλώσεις περί του αντιθέτου. Αυτή η στάση διατηρήθηκε ως και πριν από περίπου ένα μήνα. Στη συνέχεια άρχισε να αλλάζει και σιγά- σιγά άρχισε να μιλάει για πλεόνασμα το οποίο επιτεύχθηκε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, στηλιτεύοντας τη λιτότητα.

Χθες αποδείχθηκε ότι και η τρόικα δέχθηκε την ύπαρξη πλεονάσματος και μάλιστα πολύ μεγαλύτερου από αυτό που είχε αρχικώς προϋπολογισθεί και ανακοινωθεί, κάπου 3 δισ. ευρώ. Αυτό φαίνεται και από τη διανομή των 500 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους, αλλά και από το 1 δισ. που θα δοθεί για τα ληξιπρόθεσμα, το 1 δισ. που θα δοθεί για την ελάφρυνση του χρέους κλπ.

Λέγεται ότι στο παρά πέντε, ο ΣΥΡΙΖΑ αντελήφθη ότι θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα και άλλαξε την τακτική του προσπαθώντας να μεταφέρει τη συζήτηση στο εάν αυτό (το πλεόνασμα) είναι ικανό να αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων που πραγματικά έχουν δώσει αίμα τα τελευταία χρόνια.

Η αλλαγή πλεύσης φαίνεται και από τη στάση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρεί έναντι του ενδεχομένου η χώρα να βγει και να δανειστεί από τις αγορές μέσα στο χρόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «στημένη έξοδο» προσθέτοντας μάλιστα ότι «έχει ήδη βρεθεί ο πρόθυμος οίκος που κατέχει ελληνικά ομόλογα».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιθανή την έξοδο στις αγορές και ουσιαστικά επιχειρεί να την… ξορκίσει ή (ορθότερα) να απαξιώσει εκ των προτέρων τη σημασία της και την αναμενόμενη επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενός τέτοιου γεγονότος από την κυβέρνηση, μιας και η δυνατότητα δανεισμού με καλό επιτόκιο ουσιαστικά θα σημάνει την πλήρη αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

Για να φτάσει φυσικά εδώ που έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε κάτι μαγικό. Στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι υπήρξαν στελέχη- του οικονομικού επιτελείου κυρίως, που επισήμαναν στον Αλέξη Τσίπρα ότι η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της πορείας της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο, θα καθιστούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναξιόπιστο, καθώς τα βήματα που προκαταβολικά θα θεωρούσε αδύνατα και απίθανα, στη συνέχεια θα επιβεβαιωνόταν εκ των πραγμάτων. Οι ίδιοι άνθρωποι πρότειναν στον πρόεδρο του κόμματος, η αντιπολιτευτική κριτική, να επικεντρωθεί στα αδιέξοδα των οικονομικά πληττομένων κοινωνικών στρωμάτων και την καθημερινότητά τους. Και προφανώς, οι εισηγήσεις τους έγιναν δεκτές…