Σαμαράς: “Όχημα ισχυρής ανάπτυξης ο Πειραιάς”

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η ZTE Hellas Telecommunications S.A. και η COSCO υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη χρήση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ως Κέντρου Logistics για τα προϊόντα της ZTE για την ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ευρώπης.

Η συμφωνία υπεγράφη στις εγκαταστάσεις της Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. και εκτός του κ. Σάμαρα παρόντες ήταν ο κινέζος πρέσβης, οι υπουργοί κ.κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης, ο Captain Ju Weiping, της COSCO ο κ. Zhou Jianfeng, αντιπροέδρος της ZTE κ.α.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Είναι πύλη εισόδου συνδεδεμένη με τις σιδηροδρομικες υποδομές, παγκόσμιος κόμβος μεταφορων. Τέτοιες ενέργειες, βελτιώνουν την ανταγωνιστηκότητα της χωρας, δίνουν θεσεις εργασίας. Χαιρετίζουμε την συνεργασία δύο κολοσσών. Η ΖΤΕ εκμεταλλεύεται το πλαίσιο σταθερότητας που χτίζουμε στη χώρα μας. Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει 600 θέσεις παραγωγής, όταν το κέντρο επισκευών μετεξελιχθεί σε κέντρο συναρμολόγησης»

Αναφερόμενος στο πρόεδρο της ZTE Hou Weigui, που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Οκτώβριο, ο κ. Σαμαράς είπε: «Ο δικός μου λόγος όπως και ο δικός του ήταν -όπως λέμε στην Ελλάδα- σπαθί. Τέτοιες επενδύσεις συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας που παραμένει το πρώτο θέμα στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης. Τετοιες κινήσεις αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επειχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα».

Οι πρώτες παρτίδες με τηλεπικοινωνιακό υλικό για 13 χωρες βρίσκεται ήδη εν πλω από την Κίνα για τον Πειραιά και αναμένεται στις αρχές Απριλίου.

Παράλληλα με το κέντρο Logistics θα γίνει μέσα στο 2015 και ένα κέντρο επισκευών από την ZTE, που σημαίνει ότι η εταιρία θα συγκεντρώνει τηλεπικοινωνιακό υλικό το οποίο θα επισκευάζεται στην Ελλάδα και θα επαναπροωθείται στις χώρες. Το κέντρο αυτό προορίζεται να εξελιχθεί σε κέντρο συναρμολόγησης.

Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας που θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της ΖΤΕ προς 12 σημαντικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα σε: Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Η σημασία αυτής της συνεργασίας για τους δύο εταίρους, όπως επίσης και για την Ελλάδα, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Ο κ. Zhou Jianfeng, Αντιπρόεδρος της ZTE δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία και τη δέσμευσή της να επενδύσει στην ελληνική αγορά. Αποτελεί δε μέρος μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό, περίπου 400-600, θέσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του, που εκτιμάται σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα. Οι επόμενες φάσεις της επένδυσης περιλαμβάνουν την κατασκευή Κέντρου Επισκευών και Επιστροφών για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την μετεξέλιξή του αργότερα σε γραμμή συναρμολόγησης (assembly line)».

Ο Captain Fu Cheng Qiu, Διευθύνων Σύμβουλος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά είπε: «Εκτιμούμε ειλικρινά την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία εκφράζει με κάθε τρόπο τόσο την προσωπική, όσο και την κυβερνητική στήριξή του, στην απόφαση μιας πολυεθνικής εταιρείας όπως η ZTE, να επιλέξει τον Πειραιά για την εγκατάσταση του κέντρου logistics της. Δουλεύοντας μαζί για έναν κοινό στόχο και βοηθώντας στην ανάπτυξη του λιμανιού, πιστεύουμε πως το λιμάνι του Πειραιά θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και στην Νοτιοανατολική Πύλη για τα φορτία από και προς την Ευρώπη».