Εκτός κυβέρνησης ο ομογενής Αθ. Συνοδινός – Εμπλοκή του σε έρευνα για διαφθορά

Πλήγμα για την ομογένεια θεωρείται η παραίτηση του ομογενή αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Αυστραλίας, Αθανάσιου Συνοδινού,  λόγω της εμπλοκής του σε μια εταιρία που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για την διαφθορά. Βέβαια η παραίτηση από τα καθήκοντά του ενδέχεται να είναι «προσωρινή» όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος είπε ότι ο ομογενής υπουργός «έκανε το σωστό και το έντιμο». Πρόσθεσε, δε, ότι πιστεύει πως ο κ. Συνοδινός θα επιστρέψει σύντομα στην κυβέρνηση.

Ο γερουσιαστής κ. Συνοδινός υποχρεώθηκε να παραιτηθεί ύστερα από τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε το τελευταίο τριήμερο, αναφορικά με την υπόθεση της συγκεκριμένης εταιρίας.

Στην σύντομη δήλωσή του, ο κ. Συνοδινός έκανε γνωστό ότι παραιτείται προσωρινά από τα καθήκοντά του προκειμένου να καταθέσει στην επιτροπή που διερευνά τη διαφθορά. «Δεν θέλω το θέμα αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση την οποία με υπερηφάνεια υπηρετώ» είπε ο ομογενής γερουσιαστής, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα “Neoskosmos”. Ο κ. Συνοδινός πρόσθεσε ότι θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις στην αρμόδια επιτροπή που διερευνά την διαφθορά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα επιστρέψει στην κυβέρνηση και ευχαρίστησε στον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του για την στήριξη που του προσφέρουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συνοδινός ήταν γενικός διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, και θεωρείτο από τα «δυνατά» στελέχη της κυβέρνησης Άμποτ.

Νωρίτερα, το Εργατικό Κόμμα είχε καλέσει τον γερουσιαστή Συνοδινό να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τη Γερουσία για την ανάμειξή του στην εταιρία που ερευνάται. Την Τρίτη ο ομογενής αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε στη Γερουσία ότι δεν έκανε «τίποτα το μεμπτό» και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η έρευνα θα τον δικαιώσει. Το Εργατικό Κόμμα τον κατηγόρησε, όμως, ότι δεν απάντησε στα θέματα που του τέθηκαν.

Ο Αθ. Συνοδινός.

Ο Αθ. Συνοδινός.

Οπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα “Neoskosmos”,  ο ομογενής υπουργός φαίνεται να εμπλέκεται, μαζί με άλλα άτομα, μερικά από τα οποία είναι επίσης ομογενείς, σε μια υπόθεση που ερευνάται από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς (ICAC).  Στη εν λόγω επιτροπή, υποστηρίχθηκε ότι ο κ. Συνοδινός, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Australian Water Holdings, που ερευνάται από την ICAC, θα κέρδιζε 20 εκατομμύρια δολάρια από ένα συμβόλαιο που θα της ανέθετε η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης Νέας Νότιας Ουαλίας Sydney Water, μιας και είχε ο ίδιος (ο κ. Συνοδινός) μετοχές στην ιδιωτική εταιρία. Λέγεται, μάλιστα, ότι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Australian Water Holdings, ο κ. Συνοδινός κέρδιζε 200.000 δολάρια ετησίως «για εργασία μόλις δυο εβδομάδων».

Στη Γερουσία το Εργατικό Κόμμα ζήτησε εξηγήσεις από τον ομογενή γερουσιαστή και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.  Ο κ. Συνοδινός απάντησε ότι θα εμφανιστεί και θα καταθέσει ως μάρτυρας στην εν λόγω επιτροπή και θα δικαιωθεί για τα όσα είχε υποστηρίξει στην γερουσία για το ίδιο θέμα προ πολλού.

Εκτός από τον πρωθυπουργό και αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές, με δημόσιες δηλώσεις τους, στήριξαν τον κ. Συνοδινό, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτησή του, κάτι που απέφυγε να κάνει ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Μπιλ Σπόρτεν, αν και κάλεσε τον κ. Άμποτ να δώσει εξηγήσεις.

Κορυφαίοι ομογενείς

Όπως γράφει ο “Neoskosmos”, o κ. Συνοδινός τοποθετήθηκε στην Australian Water ως προεδρεύων στα τέλη του 2010 και ενώ ήταν ταμίας του πολιτειακού Κόμματος Φιλελευθέρων. Τότε η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας έδωσε ένα συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Australian Water Holdings που φέρεται να ανήκει στον πρώην Εργατικό βουλευτή, Eddie Obeid, που έχει βρεθεί ένοχος για διαφθορά. Η εταιρεία αυτή ήταν από τους μεγαλύτερους δωρητές των Φιλελευθέρων πριν τις πολιτειακές εκλογές του Μαρτίου 2011. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της επέστρεψε, μάλιστα, δωρεάν 75.000 δολαρίων που είχε λάβει από την εν λόγω εταιρία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κορυφαίοι πρώην και νυν ομογενείς πολιτικοί, τρεις των Φιλελευθέρων και ένας των Εργατικών, θα «παρελάσουν» από την Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς (ICAC) της Νέας Νότιας Ουαλίας προκειμένου να καταθέσουν για υποθέσεις η εξέτασή των οποίων θα αρχίσει αυτό το μήνα.
Από πλευράς Φιλελευθέρων και κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Συνοδινό, έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην πολιτειακός υπουργός, Μάικλ Φώτιος, και ο πρώην πολιτευτής, Πωλ Νικολάου. Από το Εργατικό Κόμμα είναι ο πρώην γερουσιαστής και Θησαυροφύλακας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Κώστα. Όλοι τους έχουν ρητά πει ότι δεν έχουν αδικοπραγήσει στις υποθέσεις στις οποίες έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η ICAC ξεκίνησε δύο δημόσιες ακροάσεις. Η μία, με το κωδικό όνομα «Spicer», θα εξετάσει καταγγελίες εναντίον του πρώην πολιτειακού υπουργού, Chris Hartcher, και υπαλλήλων του, καθώς και δύο πολιτειακών βουλευτών, ότι μεταξύ άλλων δέχθηκαν -κακώς- πληρωμές και υποκίνησαν απαγορευμένες πολιτικές δωρεές.
Η δεύτερη, με το κωδικό όνομα «Operation Credo», αφορά καταγγελίες ότι πρώην Εργατικοί υπουργοί της ΝΝΟ (Obeid, Tripodi, Kelly) έκαναν κατάχρηση της θέσης τους, αποφασίζοντας υπέρ της εταιρείας Australian Water Holdings, η οποία συνδέονταν με έναν εξ αυτών, τον κ. Eddie Obeid, και προσπαθούσε να εξασφαλίσει συμβόλαιο συνεργασίας με την δημόσια εταιρεία ύδρευσης, Sydney Water.

Ο κ. Συνοδινός τοποθετήθηκε στην Australian Water ως προεδρεύων στα τέλη του 2010 και ενώ ήταν ταμίας του πολιτειακού Κόμματος Φιλελευθέρων. Η εταιρεία αυτή ήταν από τους μεγαλύτερους δωρητές των Φιλελευθέρων πριν τις πολιτειακές εκλογές του Μαρτίου 2011.
Ο κ. Συνοδινός παραιτήθηκε στο τέλος του 2011 για να πάρει έδρα στη Γερουσία. Τον διαδέχθηκε στην θέση του προεδρεύοντος του Δ.Σ. της Australian Water ο Μάικλ Κώστα.

Ο Πωλ. Νικολάου ήταν επικεφαλής του Millenium Forum, της οργάνωσης για διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των Φιλελευθέρων και στο παρελθόν ήταν υποψήφιος με το Κόμμα σε πολιτειακές έδρες, χωρίς να εκλεγεί.