Από την Αυστραλία στην Ελλάδα για εξωσωματική

Ολοένα και περισσότερες Αυστραλές που διανύουν την τέταρτη ή και την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους μεταβαίνουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν παιδί με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα The Sunday Age.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Αυστραλές που πάνε στην Ελλάδα πληρώνουν 7600 δολάρια για ένα ξένο ωάριο και την σχετική μέθοδο της εξωσωματικής, που αποτελεί το 30% του κόστους στην Αυστραλία.

Επιπλέον πολλές γυναίκες από την Αυστραλία πάνε στην Ελλάδα για να γίνουν μητέρες επειδή στην Αυστραλία ο δότης πρέπει να είναι γνωστός και να έχει πρόσβαση στο αρχείο το παιδί, οπότε μόλις ενηλικιωθεί έχει το δικαίωμα να επιδιώξει να συναντήσει το βιολογικό του πατέρα ή μητέρα. Αυτό απωθεί πάρα πολλά ζευγάρια αλλά και δότες τη στιγμή που ξέρουν ότι κάποια μέρα θα χτυπήσει την πόρτα ένα παιδί και θα πει «μπαμπά» ή «μαμά».

Μεταξύ των γυναικών της Αυστραλίας που απόκτησαν παιδί στην Ελλάδα με την μέθοδο της εξωσωματικής και μάλιστα σε ηλικία 49 ετών είναι και η πασίγνωστη Ελληνοαυστραλή ηθοποιός Μαίρη Κούστα.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ στην Αυστραλία «για ηθικούς και ιατρικούς λόγους» ο δότης σπέρματος ή ωαρίου πρέπει να είναι γνωστός.

«Στην Αυστραλία», αναφέρεται, «απαγορεύεται η αγορά ωαρίου αλλά στην Ελλάδα επιτρέπεται και κοστίζει 1000 ευρώ».

Η γιατρός Ντενίζ ‘Ασερ λέει πως μόνο πέρσι έστειλε 120 γυναίκες στην Ελλάδα για τεκνοποίηση.

Ακόμα περισσότερες έχουν στείλει άλλες κλινικές.

Εξάλλου τουλάχιστον 600 παιδιά της Αυστραλίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF που εφαρμόζει ο Ελληνοαυστραλός γιατρός Κώστας Πάντος στην Κλινική του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής «Γένεσις».

Αυτό δήλωσε ο ίδιος που πρόσθεσε ότι πολλά από τα ζευγάρια από την Αυστραλία, τα οποία πάνε στην Ελλάδα να πάρουν ξένο ωάριο από δότες αλλά και άλλα με το δικό τους γενετικό υλικό, έχουν κάνει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στην Αυστραλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας γυναίκας από τη Μελβούρνη που έκανε 40 προσπάθειες στην Αυστραλία και έμεινε έγκυος στην Ελλάδα με την πρώτη σε δίδυμα.
Πηγή: newpost.gr