Κινέζους ηγέτες φαίνεται πως παρακολουθούσαν οι ΗΠΑ

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από το Spiegel

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), φέρεται ότι παρακολουθούσε τους ηγέτες της Κίνας, κινεζικές τράπεζες καθώς και την εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, «Huawei», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σε άρθρο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του.

Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, ήταν μεταξύ των ατόμων που παρακολουθείτο, αναφέρει το «Spiegel Online», αναφέροντας πως η πηγή των πληροφοριών αυτών ήταν τα έγγραφα που είχε αποστείλει ο πρώην τεχνικός της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου στο Πεκίνο αποτελούσαν επίσης στόχο των παρακολουθήσεων της NSA, σύμφωνα με το «Spiegel».

Όπως φαίνεται από τα σχετικά έγγραφα, η NSA είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στην επιχείρηση παρακολούθησης της «Huawei» –από το 2009- τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και σημαντικό ανταγωνιστή της αμερικανικής «Cisco».

Μια ειδική ομάδα της NSA κατάφερε να διεισδύσει στα δίκτυα της «Huawei» και να αντιγράψει πληθώρα εγγράφων, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το άρθρο του «Spiegel».

Αυτά περιελάμβαναν μια λίστα με τουλάχιστον 1.400 ονόματα πελατών και έγγραφα που περιέγραφαν τις διαδικασίες εκπαίδευσης των μηχανικών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της «Huawei».

Σε ένα από τα απόρρητα έγγραφα που είχε αποστείλει ο Σνόουντεν αναφέρεται ότι η NSA είχε τόσα πολλά στοιχεία που δεν ήξερε πώς να τα αξιοποιήσει.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας από την πλευρά της υποστήριξε πως ο λόγος που παρακολουθούσε την «Huawei» ήταν επειδή πολλοί από τους στόχους της επικοινωνούν μέσω των προϊόντων της εταιρείας.

Επιπλέον, υπήρχε η ανησυχία ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα δικτύωσης της εταιρείας για κατασκοπεία.

 

Πηγή: parapolitika.gr