GÖRÖG-CÍPRUSI- MAGYAR BARÁTI TÁRSASÁG EGYESÜLET – Ελληνικός – Κυπριακός – Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας

Ο Δήμαρχος Β. Κωνσταντόπουλος

Ο Δήμαρχος Β. Κωνσταντόπουλος

Εκδήλωση για την 25 Μαρτίου 1821 στα Σέρβια Κοζάνης

«Η επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία»

Εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η ομιλία του κ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, ιστορικού-δημοσιογράφου, μέλλος του Συλλόγου μας, στα Σέρβια Κοζάνης στον Μορφωτικό Σύλλογο Σερβίων «Τα Κάστρα» που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από κόσμο χώρο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβούλιου Σερβίων την Δευτέρα 24 -3-2014 με θέμα ” Η επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία ”

Ο εισηγητής αναφέρθηκε στη διαδρομή της Ελληνικής Επανάστασης στην Μακεδονία αναφέρθηκε δε και στον Ζήση Σωτηρίου που κατάγετε από τα Σέρβια και ο οποίος συμπολέμησε με τον Εμμανουήλ Παπά στην εξέγερση της Χαλκιδικής, όπως και σε πολλές άλλες μάχες στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Όπως είπε ο ομιλητής, στην Μακεδονία ο αγώνας δεν ήταν δυνατόν να επικρατήσει λόγω του μεγάλου όγκου του Οθωμανικού στρατού αλλά μπόρεσαν να απασχολήσουν τους Οθωμανούς δίνοντας χρόνο στην επανάσταση ώστε να επικρατήσει στην Πελοπόννησο και την Στερεά. Επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες θυσίες των Μακεδόνων κατά την εποχή της επαναστάσεως.

Τέλος η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου χαιρέτησε και την παρουσία του Γενικού Γραμματέως του Συλλόγου μας Β Σταματόπουλου ο οποίος χάρισε ένα πλακάτ με τον Διονύσιο Παπαγιανούση, Επίσκοπο Βούδας (1790-1828), ο οποίος καταγόταν από τα Σέρβια και ένα δεύτερο με τα οικόσημα των Ελλήνων στην Αυστροουγγαρία του 18ου-19ου αιώνα,

Ο Ομιλητής Ανδρέας Σταματόπουλος

Ο Ομιλητής Ανδρέας Σταματόπουλος

Η πρόεδρος με τον Β. Σταματόπουλο

Η πρόεδρος με τον Β. Σταματόπουλο

 

 

 

 

 

 

Κατόπιν η υψίφωνος Κασσάνδρα Δημόπουλου τραγούδησε τον Εθνικό ύμνο και δύο Δημοτικά Τραγούδια.

Τέλος ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Β. Κωνσταντόπουλος και η πρόεδρος Χρ. Καραγιαννίδου παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν των φιλοξενουμένων.

Βουδαπέστη 26-3-2014

Βασίλειος Σταματόπουλος

Γενικός Γραμματέας

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: η Πρόεδρος Χρυσάνθη Καραγιανίδου.