Οδοιπορικό έλληνα φοιτητή σε 17 χώρες της Αφρικής

Αθήνα
Σχεδόν 13.500 χιλιάδες χιλιόμετρα, 150 ημέρες στον δρόμο, 17 χώρες και μία ερώτηση: «Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;»Με το σακίδιο στον ώμο, ο Σταμάτης Μάρκογλου ετοιμάζεται για ένα διαφορετικό οδοιπορικό.

Ο φοιτητής της ΑΣΣΟΕ, με καταγωγή από την Κατερίνη, θα ταξιδέψει σε 17 χώρες της Αφρικής, προκειμένου να καταγράψει τις απαντήσεις κι αντιδράσεις όσων συναντά στον δρόμο του, όταν τούς απευθύνει την ερώτηση: «Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;»
Ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος ταξιδεύει ανελλιπώς την τελευταία διετία -τον τελευταίο χρόνο έχει επισκεφθεί 13 χώρες- έχει «βαφτίσει» το φιλόδοξο οδοιπορικό του The Question Mark Project και μέσα από μία crowdfunding καμπάνια που «τρέχει» εδώ και καιρό σε μια από τις σχετικές πλατφόρμες μας καλεί να συνδράμουμε την προσπάθειά του.

Το Question Mark Project είναι, όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια ευκαιρία για να θυμόμαστε να χαμογελάμε συχνότερα. «Το χαμόγελο είναι τρόπος ζωής. Είναι, ίσως, το μόνο μέσο που χρειαζόμαστε για να δρούμε – ζούμε» τονίζει.

Η ιδέα ανήκει, όπως λέει, περισσότερο σε φίλους του παρά στον ίδιο. «Αρχικά, είχα δημοσιεύσει τι θέλω να κάνω και ρωτούσα όσους διαβάζουν το blog τι θα ρωτούσαν αν έκαναν εκείνοι το ταξίδι. Οι περισσότερες απαντήσεις έψαχναν είτε άμεσα είτε έμμεσα την αισιοδοξία. Όταν διάβασα και τη συγκεκριμένη ερώτηση, ήμουν σίγουρος πλέον γι’ αυτό που θα ρωτούσα» λέει.

Πάντως, είτε θετικές είτε αρνητικές, οι απαντήσεις που θα συγκεντρώσει ο Σταμάτης καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του θα αναρτηθούν στο blog του Question Mark Project καθώς, όπως λέει, θέλει να μεταφέρει τις σκέψεις των ντόπιων ακριβώς όπως θα τού τις εκφράσουν.

Γιατί επέλεξε την Αφρική; «Η Αφρική πάντα με συγκινούσε. Επικρατεί μια άποψη στη Δύση για την Αφρική που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητά της. Θα ήταν πολύ όμορφο να βλέπαμε και την άλλη πλευρά της. Η Αφρική παρά τα προβλήματά της χαμογελάει. Ας χαμογελάσουμε μαζί της.» λέει ο ίδιος.

Εκείνον τι τον έκανε να χαμογελάσει σήμερα; «Σήμερα με έκαναν να χαμογελάσω αρκετά πράγματα. Κάθε μέρα βρίσκω και περισσότερους λόγους να χαμογελάσω και νομίζω ότι συμβαίνει γιατί σκέφτομαι πολύ συχνά αυτή την ερώτηση. Για σήμερα, ο ήλιος, ένα υπέροχο μήνυμα από μια φίλη από το Κονγκό και μια γιαγιά σε λεωφορείο» λέει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε