Ομογενής στην PHP: Επενδύσαμε στην πατρίδα και μας …δέρνουν τα ΜΑΤ!

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη λεωφόρο Μεσογείων, μεταξύ μικροϊδιοκτητών φωτοβολταϊκών και ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.  Η αστυνομία, όπως καταγγέλουν οι συγκεντρωμένοι, έκανε χρήση χημικών ενώ ζητούσαν συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους.
Όπως υποστηρίζουν, οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών,  αν ψηφιστούν οι συγκεκριμένες διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου, που προβλέπουν μείωση της τιμής στην οποία η ΔΕΗ αγοράζει το ρεύμα που παράγουν, κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό, αφού ούτε να εξοφλήσουν τα δάνειά τους μπορούν, ούτε χρήματα άλλα διαθέτουν προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν ποσά για ΦΠΑ, φόρους, συντήρηση εγκαταστάσεων κλπ.

Μιλώντας στην ΡΗΡ ο κ. Νϊκος Δεληγιάννης, ομογενής από τη Γερμανία, που επέστρεψε και επένδυσε τους κόπους μιας ζωής  στην Ελλάδα, στα φωτοβολταϊκά, τονίζει πως όχι μόνο έχουν 8 μήνες να πληρωθούν από τη ΔΕΗ για το ρεύμα που έχουν παράγει και της έχουν “πουλήσει”, αλλά με τις συγκεκριμένες μειώσεις στις ταρίφες που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, χάνουν και τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει!  “Η ζημιά είναι τεράστια, τονίζει, καθώς πολλοί έχουμε πάρει και δάνεια από Τράπεζες, με βάση την εγγυημένη τιμή αγοράς που είχε ορίσει παλαιότερα η ΔΕΗ”.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών έξω αό το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 Για τους λόγους αυτούς συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όπου αντί να συναντήσουν τον αρμόδιο Υφυπουργό για να τους δώσει λύση στο πρόβλήμά τους, τους “υποδέχθηκαν” τα ΜΑΤ για να τους …ράνουν με χημικά!!!
Ο σύλλογος ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών απέστειλε μηνυτήρια αναφορά στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Πάντως, ενδοκυβερνητικό πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου για τα φωτοβολταϊκά, μετά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ξαναγράφτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Μιλώντας στην Panhellenic Post ο κ.  Δεληγιάννης περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν,  αλλά και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας του γεγονότος ότι το Κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του και η ΔΕΗ δεν τιμάει τα συμβόλαια που έχει υπογράψει!

Ο κ. Νίκος Δεληγιάννης χθες, έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Νίκος Δεληγιάννης χθες, έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Μιά ζωή στην ξενιτιά δουλέψαμε σκληρά να εξοικονομήσουμε δυο δεκάρες και ήλθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής! Είπαμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, να φέρουμε εδώ τα παιδιά μας, να ζήσουμε στη γη που γεννήθηκαμε. Και ιδού πως μας φέρεται η πατρίδα! Όχι μόνο μας βυθίζει στα χρέη, αφού παρά το ότι μας φεσώνει η ΔΕΗ για το ρεύμα που παράγουμε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και το ΦΠΑ να καταβάλουμε στην εφορία, για τα ανεξόφλητα από τη ΔΕΗ τιμολόγια,  και τις εγκαταστάσεις μας να συντηρούμε δαπανηρά, όλα αυτά, για να παράγουμε το ρεύμα που η ΔΕΗ μας χρωστάει εδώ και οκτώ μήνες! Βέβαια τα ίδια υφίστανται και οι ντόπιοι επενδυτές, δεν λέω όχι, αλλά αυτό δεν είναι παρηγοριά, ντροπή είναι που η πατρίδα χρεοκοπεί τα παιδιά της απόδημα και ντοπιανά!”

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

Ο κ. Δεληγιάννης έχει αποστείλει σχετικές επιστολές  στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό, κανείς, όμως, όπως λέει, δεν έδωσε σημασία! Μόνο η Προεδρία απάντησε πως έλαβε την επιστολή του… Επί της ουσίας, όμως, τίποτε!

Την επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία ο κ. Δεληγιάννης  που την ξεκινούσε με τη φράση: “Εγώ, ο Νίκος Δεληγιάννης” περιέγραφε την ταλαιπωρία που υφίσταται στη γενέτειρα γιατί “η νοσταλγία και η αγάπη μου για τον τόπο μου”, όπως γράφει, “με έκανε να πουλήσω τα υπάρχοντα μου και να επενδύσω στην πατρίδα μου στα φωτοβολταϊκά”!

Έφερε τα χρήματά του και επένδυσε στη γενέτειρα. Στην καινοτομία, την πολυδιαφημισμένη στις χρυσοπληρωμένες διαφημίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) . Το αποτέλεσμα; “Έρχεστε εσείς τώρα και βάζετε ένα χαράτσι 30% επιπλέον στη φορολογία… Τώρα μειώνετε και την τιμή ανά κιλοβατόρα που παράγουμε…”

Η ανοικτή επιστολή του κ. Δεληγιάννη ήταν το ξέσπασμα ψυχής για τις ταλαιπωρίες που υφίσταται στην γενέειρα. Έχουν ιδιαίτερη αξία τα λόγια του  την ώρα, μάλιστα, όπως λέει, που “ο Υφυπουργός Απόδημου Εληνισμού Κυριάκος Γεροντόπουλος περιοδεύει στην Αυστραλία και την Αμερική προτρέποντας τους ομογενείς να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα!”

Εύλογο το ερώτημα που θέτει ο κ. Δεληγιάννης: “…Τι χρωστάω εγώ και κάποιοι άλλοι ξένοι επενδυτές να πληρώνουμε αυτές τις αβαρίες που δεν είχαμε καμιά γνώση>; Η συνέχεια δεν θέλει δα και σοφία: “Με αυτές τις ενέργειες, την γραφειοκρατία και τις νομοθεσίες που βγάζεται στο γόνατο, περιμένετε επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα;”

“Τώρα, λέει στην ΡΗΡ ο κ. Δεληγιάννης, μας έστειλαν και τα ΜΑΤ να μας δείρουν απο πάνω! Γιατί διεκδικούμε τον ιδρώτα μας! Το ψωμί των οικογενειών μας!”

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με υπόμνημά προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά,  του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών,  μόνο το 2013 επενδύθηκαν 1,5 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ.  Η μελέτη, κατασκευή, αλλά και η παραγωγή ή προμήθεια του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις επενδύσεις αυτές, έγινε σε μεγάλο ποσοστό από τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου.

Συνολικά, δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρείες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.

Σήμερα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, “χάνονται θέσεις εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ενώ πολλές εταιρείες αποχωρούν από την Ελλάδα”.

*ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΡΗΡ – Β.Δ.