«Ράπισμα» στους Σοσιαλιστές, νίκη για Δεξιά και Λε Πεν

Οι γάλλοι πολίτες φαίνεται πως «τιμωρούν» τους Σοσιαλιστές (και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ) και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη χώρα, με τη Δεξιά και το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο (FN) να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της κάλπης.

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την Αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι «άρπαξαν» τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των Σοσιαλιστών.

Ο ΖανΦρανσουά Κοπέ, ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του σημείωσε «μεγάλη νίκη» στις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, επικρατώντας σε πολλές πόλεις στις οποίες μέχρι πρότινος επικρατούσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ παραδέχτηκε ότι «τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για την Αριστερά».

Μετά τη νίκη του στη Ντιζόν ο γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπζαμέν, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, αποδέχθηκε ότι «οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σκληρό και ιδιαίτερα βίαιο μήνυμα στην κυβέρνηση (…) λέγοντας δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε» και υποστήριξε ότι εκείνο που επείγει για τον Ολάντ είναι να μιλήσει στο γαλλικό λαό και αυτό πριν από τον οποιοδήποτε ανασχηματισμό αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Tην ίδια ώρα, τo ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είχε «τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές» στη Γαλλία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Φλοριάν Φιλιπό.

Κέρδισε τελικά την πόλη Φρεζίς, έχασε όμως στις πόλεις Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φιλιπό, καθώς και στην Περπινιάν με υποψήφιο τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφο της Μαρίν Λε Πεν.

Υπήρξαν πάντως και θετικά αποτελέσμα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η Αν Χινταλγκό, υποψήφια του PS θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP για το δήμο του Παρισιού, σύμφωνα εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé.

Η 54χρονη Αν Χινταλγκό, το δεξί χέρι του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, επικράτησε της αντιπάλου της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, 40 ετών και συνεργάτη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η Μοριζέ φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 45,5% των ψήφων.

Στοιχεία παρηγοριάς για την Αριστερά είναι, επίσης, ότι κέρδισε στην πόλη Μες (Λορέν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο. Επίσης οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν Στρασβούργο και Λιλ.

ΠΗΓΗ:newpost.gr