Μια στο καρφί και μια στο πέταλο η επικαιροποιημένη συμφωνία με την τρόικα

Αθήνα

Πλήθος νέων υποχρεώσεων περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα η οποία παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στο Eurogroup που συνεδριάζει στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις βασικά σημεία της συμφωνίας με την κυβέρνηση, τα νέα προαπαιτούμενα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μετά την τρόικα, το λόγο έλαβε o Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος ενημέρωσε το Eurogroup για το σκέλος των πρωτοβουλιών της Ομάδας Δράσης.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η παρουσίαση ήταν εξαιρετικά καλή για την Ελλάδα.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο στην τελική του μορφή θα δημοσιοποιηθεί κοντά στο Πάσχα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα έχει διατυπώσει θετικά σχόλια για την πρόοδο και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης υπό αντίξοες συνθήκες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου θα ενημερώσουν εν συνεχεία από την πλευρά τους το συμβούλιο για τις επόμενες ενέργειες της ελληνικής πλευράς που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης.

Πάντως, το προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου θυμίζει «μαστίγιο και καρότο», καθώς περιλαμβάνει θετικές αναφορές και προβλέψεις για μια σειρά από ζητήματα σχετικά με το χρέος και τα δημοσιονομικά, αλλά την ίδια στιγμή επιβάλει νέα μέτρα σε πολλούς τομείς.

Στο δημοσιονομικό σκέλος το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να καλύψει πιθανά ελλείμματα (κυρίως από δικαστικές αποφάσεις), ενώ προβλέπει αυστηρή περιστολή των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013. Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως στα τέλη του φθινοπώρου θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2015 για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 2,1 δισ. ευρώ. Ομοίως μέτρα θα ληφθούν και για το κενό του 2016 που υπολογίζεται στα που 3,9 δισ. ευρώ. Για το 2017 το κενό υπολογίζεται στα 2,2 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των διαθρωτικών η τρόικα ζητά νέες παρεμβάσεις στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, την επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, τη δημιουργία νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τη διαρκή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, την απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες, το χονδρεμπόριο και την μεταποίηση.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο, ενώ κάνει ρητή αναφορά στην προετοιμασία νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα συμβαδίζει με τις αξίες αγοράς, το αργότερο έως τις αρχές του 2017.

Για το χρέος η τρόικα μετέβαλε επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της, λόγω των αποκλίσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα αναμένει φέτος έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναθεωρεί το συνολικό στόχο του προγράμματος έως το 2020 στα 22,6 δισ. ευρώ. Αυτή η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να μειωθεί  στο 125% του ΑΕΠ το 2020, έναντι στόχου  124% του ΑΕΠ και στο 112% του ΑΕΠ το 2022 (έναντι αρχικού στόχου 110% του ΑΕΠ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε