Σόιμπλε: Δεν ευθύνεται η Γερμανία για τα προβλήματα της Ελλάδας (Βίντεο)

Για ανάκαμψη της Ελλάδας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Δημόσια Τηλεόραση.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ωστόσο υπογράμμισε ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικές έννοιες.

«Βγαίνετε από την ύφεση, η οικονομία ανακάμπτει», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέροντας ότι τα περυσινά στοιχεία από τον τουρισμό ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

Για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι ότι το πρόγραμμα εκπονήθηκε, βάσει του συνόλου του χρέους και εκτείνεται έως το τέλος του 2014.

«Αν και ήταν υψηλό, το αποδεχθήκαμε. Το ελληνικό χρέος έχει ιδιαιτερότητες, το είχαμε αποδεχθεί και το στηρίζουμε», τόνισε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι θα ελέγχθουν πρώτα τα στοιχεία για το πλεόνασμα, και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη. «Αυτή ήταν η προηγούμενη απόφαση, τώρα περιμένουμε τα στοιχεία… Η Ελλάδα είναι στη σωστή πορεία», τόνισε.

«Κανένας στη Γερμανία, ούτε ο υπουργός Οικονομικών, δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Ελλάδας, αντιθέτως τη βοηθάμε να ξεπεράσει το πρόβλημα, αλλά παρακολουθούμε αν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα, είναι επιβεβλημένα, αλλά στη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «Στη Γερμανία τονίζω την υποχρέωση μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για το δικό μας συμφέρον. Στη Γερμανία με κατηγορούν ότι δίνω πολλά στην Ελλάδα και στην Ελλάδα ότι δίνω λίγα. Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αλληλέγγυοι στη χώρα. Δεν θα αφήσουμε μόνη την Ελλάδα στα δύσκολα» και πρόσθεσε ότι «Ο καθένας στην Ελλάδα μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Επίσης, υποστήριξε ότι μία Ένωση είναι επιτυχημένη, όταν βοηθά τον πιο αδύνατο.

Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την άνοδο των ακραίων κομμάτων, σε συνάρτηση με τις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό να εξηγούμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι μοναδική και θα ισχυροποιηθεί, αν την ενισχύσουμε».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται στην Ελλάδα, λόγω των άτυπων συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. (Ecofin).

Πηγή:newpost.gr