Σε κατάσταση «φυσικής καταστροφής» κηρύχθηκε η Βόρεια Χιλή

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

– Τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό
– Παραμένει σε ισχύ ο συναγερμός για τσουνάμι σε έξι περιοχές της Χιλής και στη Χαβάη
– 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη τα σπίτια τους
– Πλημμύρισαν περιοχές στην Ικουίκουε, την πλησιέστερη πόλη στο επίκεντρο
– Αμερικανός σεισμολόγος: Δεν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός, περιμένουμε μεγαλύτερο, άγνωστο πότε
– 29 μέχρι στιγμής οι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος ήταν 6,2 Ρίχτερ
– Συνελήφθησαν 16 από τις 300 κρατούμενες που απέδρασαν

Να συνέλθει από το σοκ που προκάλεσε στους κατοίκους της Ικουίκουε και των γύρω περιοχών ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προσπαθεί η Χιλή. Μόνο που δύσκολα θα τα καταφέρει να συνεχίσουν να υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτή του Αμερικανού σεισμολόγου Μαρκ Σίμονς στο CNN, πως αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός στη Χιλή και αναμένεται άλλος, μεγαλύτερος.

Ο Αμερικανός γεωφυσικός από το πανεπιστήμιο Caltech της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια είπε στο CNN πως “περιμένουμε πιθανώς μεγαλύτερο σεισμό ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Μπορεί να γίνει σήμερα. Μπορεί και σε 50 χρόνια. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να συμβεί”.

Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ήταν τόσο ισχυρός ο σεισμός που έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, που βρίσκεται σχεδόν 460 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, ενώ αντίθετα δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά.

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν 29 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν 6,2 Ρίχτερ και σημειώθηκε 12 λεπτά μετά από τον κύριο.
Αμέσως εκδώθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.
Φωτογραφίες στο twitter δείχνουν πλημμυρισμένες περιοχές στην πόλη Ικουίκουε, την πιο κοντινή στο επίκεντρο του σεισμού. Η προειδοποίηση παραμένει σε ισχύ για έξι περιοχές της Χιλής (Αρικα, Πισάκουα, Ικουίκουε, Πατάτσε, Τοκοπίγια και Μεχιγιόνες) και στη Χαβάη.

ΤΟ ΠΡΩΙ
Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε το βόρειο τμήμα της Χιλής -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν- κοντά στα σύνορα με το Περού—η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ ύστερα από τον ισχυρό σεισμό των 8,2 βαθμών. Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.Παράλληλα, η Ονδούρα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η προειδοποίηση αφορά τον Κόλπο του Φονσέκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.Νωρίτερα, το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού.Ο σεισμός ανάγκασε τις χιλιανές αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις κατοικιών κατά μήκος ολόκληρης της ακτής του Ειρηνικού στη χώρα για το φόβο των τσουνάμι. Ο σεισμός προκάλεσε ήδη τσουνάμι δύο μέτρων που χτύπησε το βόρειο τμήμα των ακτών της χώρας, που έχει εκκενωθεί προληπτικά.Σε συναγερμό για τσουνάμι έχουν τεθεί και οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανών πολιτών διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο λόγω της εκκένωσης, που παραμένει σε ισχύ για τη βόρεια Χιλή.

Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή” Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Πεναϊλίγιο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού .

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ
Ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο -μεγέθους 8,2 βαθμών- σεισμό έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Ο σεισμός έπληξε το Βορρά της λατινοαμερικανικής χώρας.Ο σεισμός ανάγκασε τις χιλιανές αρχές να προχωρήσουν σε εκκενώσεις κατοικιών κατά μήκος ολόκληρης της ακτής του Ειρηνικού στη χώρα για το φόβο των τσουνάμι. Ο σεισμός προκάλεσε ήδη τσουνάμι δύο μέτρων που χτύπησε το βόρειο τμήμα των ακτών της χώρας, που έχει εκκενωθεί προληπτικά.Σε συναγερμό για τσουνάμι έχουν τεθεί και οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα.Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανών πολιτών διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο λόγω της εκκένωσης, που παραμένει σε ισχύ για τη βόρεια Χιλή.Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.“Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή” Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Πεναϊλίγιο.ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε ύστερα από τον σεισμό των 8,2 βαθμών στη Χιλή, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών.

«Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή» Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει «επιβεβαιωμένες πληροφορίες» για λεηλασίες στο Ικουίκουε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικουίκουε, ωστόσο η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι το Περού και τη Βολιβία. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 20:46 τοπική ώρα.  Αρχικά το μέγεθος της δόνησης ανακοινώθηκε ότι ήταν 8 βαθμοί, στη συνέχεια όμως αναθεωρήθηκε στους 8,2 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται μόλις 20,1 χιλιόμετρα από το βυθό της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή.

chile

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής ζήτησε την «προληπτική εκκένωση» όλων των παράκτιων περιοχών της χώρας. Το ίδιο διατάχθηκε και στο γειτονικό Περού, όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι τα πρώτα κύματα του τσουνάμι έφθασαν στις ακτές τις χώρας 45 λεπτά μετά τον σεισμό.

Νωρίτερα, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα κινδύνου για το σύνολο των ακτών της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανακοίνωσε ότι έχει ενδείξεις για τη «δημιουργία» τσουνάμι ύψους 2 μέτρων.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τσουνάμι επισήμανε στην ανακοίνωσή του ότι το παλιρροϊκό κύμα στις πιο κοντινές περιοχές με το επίκεντρο του σεισμού μπορεί να είναι καταστροφικό και εξαιρετικά απειλητικό στις πιο απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές.

Εξαιτίας των κατολισθήσεων έκλεισαν πολλοί τοπικοί δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι. Στην πόλη Ικουίκουε σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση, ενώ τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό υπήρξαν προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

Η Χιλή έχει «βαρύ» ιστορικό σεισμών. Το 2010 σεισμός 8,8 βαθμών χτύπησε την κεντρική Χιλή, προκαλώντας το θάνατο περίπου 500 ατόμων και καταστρέφοντας πάνω από 200 χιλιάδες κτίρια. Η Χιλή κατέχει επίσης το ρεκόρ του μεγαλύτερου σεισμού που κατεγράφη στην Ιστορία: Δόνηση 9,5 βαθμών έπληξε το 1960 τη Χιλή αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 5.000 νεκρούς.

Η δόνηση σημειώθηκε κοντά στο χερσαίο πεδίο εξόρυξης λιθίου και χαλκού στην πόλη Ικουίκουε. Η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός εξόρυξης χαλκού.
http://www.youtube.com/watch?v=1rdIoJwaFpk
ΠΗΓΗ:In.gr