Ατυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Αθήνα

Αθήνα

Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Αθήνα φιλοξενεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (4-5 Απριλίου) την εξαμηνιαία άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το επονομαζόμενο «Gymnich» που πήρε το όνομά του από το γερμανικό κάστρο, όπου το 1974 διεξήχθη για πρώτη φορά συνάντηση αυτού του τύπου των υπουργών Εξωτερικών.

Της συνάντησης θα προεδρεύσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάθριν Άστον.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο σε θέματα που αφορούν τη νότια και ανατολική Ευρώπη, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τους Στρατηγικούς Εταίρους της ΕΕ, όπου θα αξιολογηθεί επίσης το πώς τα πρόσφατα γεγονότα επιδρούν σε αυτές τις πολύ σημαντικές σχέσεις.

Τη δεύτερη ημέρα του Gymnich, έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, σε κοινό πρόγευμα εργασίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ