Μέσα από τον φακό της φωτογράφου που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν

Καμπούλ, Αφγανιστάν
«Η Άνια Νιντρινγκχάους αντιμετώπισε μερικούς από τους μεγαλύτερους κινδύνους του κόσμου και είχε το πιο μεταδοτικό γέλιο. Φωτογράφισε τον θάνατο, αγκάλιασε την ανθρωπιά και τη ζωή».

Αυτά γράφει το Associated Press για την φωτογράφο του, Άνια Νιντρινγκχάους, που σκοτώθηκε την Παρασκευή, όταν ένας άνδρας με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ στο Αφγανιστάν.

Ο θάνατος, η ζωή, η ανθρωπιά και η ελπίδα είναι παρόντα στο έργο της βραβευμένης γερμανίδας φωτογράφου.

14 φωτογραφίες

Δύο μέρες πριν τον θάνατό της, έφτιαξε λουκάνικα και πατάτες στην Καμπούλ για τη δημοσιογράφο του AP, Κάθι Γκάνον (που τραυματίστηκε στην επίθεση που σκοτώθηκε η Νιντρινγκχάους) και τον φωτογράφο Μοχάμεντ Μουχουσεΐν.

Η Άνια Νιντρινγκχάους «είχε το πιο μεταδοτικό γέλιο» γράφει το Associated Press   (Φωτογραφία:  Reuters )

Η Άνια Νιντρινγκχάους «είχε το πιο μεταδοτικό γέλιο» γράφει το Associated Press (Φωτογραφία: Reuters )

Όταν ο δεύτερος της εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλειά της, εκείνη του είπε: «Μόμο, αυτό είμαι προορισμένη να κάνω. Θα είμαι ευτυχισμένη εάν φύγω».

Η 48χρονη φωτογράφος ξεκίνησε τα βήματά της στη φωτογραφία ως φοιτήτρια. Εργάστηκε για αρκετά περιοδικά και εφημερίδες. Η κάλυψη της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου της εξασφάλισε μια θέση στο European Pressphoto Agency το 1990.

Κάλυψε τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Associated Press το 2002, και εργάστηκε σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Υπήρξε μέλος της ομάδας που το 2005 κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ