Διαλείψεις μνήμης…

Διαλείψεις μνήμης έπαθε ο κυβερνητικός γερουσιαστής, Θανάσης Συνοδινός, κατά την ανάκρισή του από την Επιτροπή Kατά της Διαφθοράς της Νέας Νότιας Ουαλίας ICAC.

Οι απαντήσεις του κ. Συνοδινού  στις ερωτήσεις του βοηθού του Επιτρόπου κατά της Διαφθοράς, Geoffrey Watson SC, ήταν μία αλληλουχία «δεν θυμάμαι, δεν ξέρω», που γέννησαν απορίες για την ειλικρίνειά του, αλλά και για τις ικανότητές του να διαχειριστεί επιχειρήσεις.
Ο κ. Συνοδινός κλήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή για τις δραστηριότητες της εταιρείας Australian Water Holdings (ΑWΗ), στην οποία εργάστηκε ως υποδιευθυντής, αρχικά, και διευθυντής στη συνέχεια, με ετήσιο μισθό 200 χιλιάδες δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατετέθησαν στην ICAC, ο κ. Συνοδινός πληρωνόταν 200 χιλ. ετησίως για 40 ώρες εργασίας, ενώ θα εισέπραττε μέχρι 20 εκ. δολάρια αν επιτύγχανε την υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας της AWH με την κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η AWH μπήκε στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κατά της Διαφθοράς μετά τις δημόσιες αποκαλύψεις, ότι πίσω από την εταιρεία κρυβόταν ο Eddie Obeid, υπουργός πρώην Εργατικών Κυβερνήσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

Η Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς ερευνά τη σχέση της AWH με το Φιλελεύθερο Κόμμα, μετά την καταγγελία ότι ο κ. Συνοδινός είχε τοποθετηθεί στην AWH για να «ανοίξει κανάλια επικοινωνίας της εταιρείας με τους Λίμπεραλς». Σύμφωνα με στοιχεία στη διάθεση της Επιτροπής η AWH δώρισε επανειλημμένα χρήματα στο Φιλελεύθερο Κόμμα την περίοδο που ο κ. Συνοδινός διεύθυνε την εταιρεία και ήταν, παράλληλα, ταμίας του Κόμματος.
Ο ομογενής γερουσιαστής δήλωσε, ότι «δεν γνώριζε» τίποτα για τις δωρεές παρ’ ότι ένας από τους αποδέκτες δωρεών ήταν ο προσωπικός φίλος του, κ. Πολ Νικολάου, υπεύθυνος για τις ερανικές δραστηριότητες του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Ο κ. Συνοδινός «δεν γνώριζε» και για τη δωρεά 74 χιλιάδων δολαρίων από την AWH στο Φιλελεύθερο Κόμμα, καθ’ όν χρόνο ήταν διευθυντής της εταιρείας και ταμίας του Φιλελεύθερου Κόμματος Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο παραιτηθείς –προσωρινά- αναπληρωτής θησαυροφύλακας «δεν θυμόταν» αν τον είχαν προειδοποιήσει για τις υψηλές λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας και για την ποιότητα των ανθρώπων που την στελέχωναν ή την περιτριγύριζαν.

Για την αμοιβή του με 200 χιλ. δολάρια για εργασία από 25 μέχρι 40 ώρες το χρόνο ο κ. Συνοδινός έκρινε ότι δεν ήταν υπερβολική και διαμαρτυρήθηκε, διότι ο υπολογισμό του χρόνου εργασίας του δεν περιελάμβανε τον χρόνο που διέθετε ταξιδεύοντας από και προς τα γραφεία της AWH και για παραστάσεις εκ μέρους της εταιρείας.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Συνοδινός δεν κατηγορείται για διαφθορά, δεν υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή του σε κομπίνες και παρανομίες. Κρίνεται, όμως, η πολιτική καριέρα του. Η επιλεκτική αμνησία του προβληματίζει πολύ κόσμο μέσα και έξω από το Φιλελεύθερο Κόμμα και οι ισχυρισμοί του, ότι «δεν γνώριζε» τι συνέβαινε στην εταιρεία διεύθυνε θέτουν σε κρίση τις δυνατότητές του εγείρουν ερωτηματικά για τις ικανότητές του να αναλάβει υπουργείο στην κυβέρνηση Abbott.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com