Πρόοδο σε πολλά μέτωπα στην Ελλάδα βλέπει η ΕΚΤ

Σημαντική πρόοδο της Ελλάδας στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των διαρθρωτικών αλλαγών, της διατηρησιμότητας των δημοσιονομικών και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως οι εκτιμήσεις δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα που υπερβαίνει τους στόχους για το 2013.

«Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφαρμόστηκαν το 2012 αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. […] Μετά από τις εντατικότατες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής το διάστημα 2010-2013, εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε αξιόλογο πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η Ευρωτράπεζα προειδοποιεί πως, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, χρειάζεται «δυναμικότερη αντιμετώπιση» των «διαρθρωτικών δυσκαμψιών», προκειμένου να «τεθούν οι βάσεις για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Το κρίσιμο ζητούμενο είναι η πολιτική δέσμευση για την απαραίτητη διεύρυνση και βάθυνση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει η ΕΚΤ, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος, μολονότι η ΕΚΤ παραδέχεται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2012-13 ενίσχυσε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζει ότι η «ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω», με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υπερβαίνουν το 30%.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr