Οι αρχές συνεχίζουν τον αποκλεισμό του YouTube στη Τουρκία

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης

Οι τουρκικές αρχές αψήφησαν δικαστικές εντολές και επιβεβαίωσαν την απαγόρευση του YouTube που επιβλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση παράνομων ηχογραφήσεων άκρως απόρρητων συνομιλιών σχετικών με την ασφάλεια της χώρας, τις οποίες επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως αποτελούν τμήμα μιας “βρόμικης εκστρατείας” για την ανατροπή του.

Οι αρχές επέβαλαν την απαγόρευση του YouTube στις 27 Μαρτίου, πριν από τις τοπικές εκλογές, έπειτα από εβδομάδες διαρροών στο Ίντερνετ ηχογραφημένων συνομιλιών που φέρεται ότι αποκάλυπταν διαφθορά στο στενό περιβάλλον του Ερντογάν. Ωστόσο η δημοτικότητα αυτού του τελευταίου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη στις εκλογές.

Η τουρκική κανονιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών (BTK) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα τερματίσει τον αποκλεισμό του YouTube, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης.

“Το μέτρο αποκλεισμού της πρόσβασης στον ιστότοπο youtube.com παραμένει σε ισχύ”, αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της η BTK.

Η πρόσβαση στο Twitter είχε επίσης αποκλεισθεί μέχρι που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα πως ο αποκλεισμός αυτός παραβιάζει το νόμο.

Την περασμένη Παρασκευή, ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Άγκυρα αποφάνθηκε πως η απαγόρευση του YouTube παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έδωσε εντολή να αρθούν οι περισσότεροι από τους περιορισμούς, επικαλούμενο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Στη θέση των περιορισμών αυτών, απέκλεισε την πρόσβαση σε 15 συγκεκριμένα βίντεο.

Παρά την προσφυγή ενός εισαγγελέα κατά της άρσης της απαγόρευσης, η οποία κατατέθηκε με την επίκληση λόγων κρατικής ασφαλείας, ένα ανώτερο δικαστήριο της Άγκυρας αποφάνθηκε την Τετάρτη κι αυτό υπέρ της άρσης της γενικής απαγόρευσης του YouTube.

Ωστόσο η BTK ανακοίνωσε πως, μολονότι ορισμένοι από τους προσβλητικούς συνδέσμους έχουν αφαιρεθεί, η πρόσβαση σε άλλους αποκλείσθηκε μόνο στην Τουρκία και μπορεί κανείς να τους δει στο εξωτερικό.

Η τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών πρόσθεσε πως η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ “επειδή κάποιο από το αναφερθέν περιεχόμενο συνεχίζει να είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο”.

Parapolitika.gr