Μυρίζει μπαρούτι στην ανατολική Ουκρανία – Υποστολή σημαίας στο αρχηγείο της Αστυνομίας – Επίθεση από τη Ρωσία καταγγέλλει το Κίεβο

Στα χνάρια της Κριμαίας και την απόσχιση από την Ουκρανία για να γυρίσει στην “αγκαλιά” της… μητέρας Ρωσίας φαίνεται πως βαδίζει σταθερά και το Ντόνεσκ κι άλλες περιοχές στα ανατολικά.

Εδώ και μέρες η ανατολική Ουκρανία μυρίζει… μπαρούτι αλλά όσα έγιναν το Σάββατο δείχνουν πως ίσως να μην υπάρχει γυρισμός. Φιλορώσοι διαδηλωτές υπέστειλαν τη σημαία της Ουκρανίας από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνεσκ και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσίας, αναγκάζοντας τον αρχηγό της αστυνομίας να παραιτηθεί.

Click4more: Το “ξύλο της αρκούδας” στην Ουκρανική Βουλή! – Μπουνιές, κλωτσιές μεταξύ βουλευτών – Για εμφύλιο προειδοποιεί η Ρωσία

“Σύμφωνα με το αίτημά σας, παραιτούμαι”, είπε στους διαδηλωτές ο επικεφαλής της αστυνομίας Κονσταντίν Ποζιντάγεφ.
Νωρίτερα σήμερα περίπου 200 ένοπλοι φιλορώσοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο αρχηγείο χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.

Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περάσει και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ. Οι φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν και ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία, υπό την επευφημίες του πλήθους που φώναζε “Ρωσία, Ρωσία”.

Η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Ανδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για επίθεση, καθώς πληθαίνουν οι επιθέσεις από φιλορώσους ενόπλους σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Συγκρούσεις μαίνονται στις πόλεις Κραματόρσκ και Κράνσι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι επιτιθέμενοι είναι οπλισμένοι με όπλα ρωσικής κατασκευής AK100.

“Μονάδες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης”, δήλωσε σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.

Η Ρωσία, η οποία έχει προειδοποιήσει την ουκρανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αιματηρή καταστολή των ταραχών, τις οποίες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, έχει η ίδια ενορχηστρώσει.

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δύναμη 40.000 στρατιωτών, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δημιουργώντας ανησυχίες για νέα στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS