Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Απριλίου 2014

Οι επαφές που είχαν στην Κύπρο οι επενδυτές από το Κουβέιτ αλλά και το κλιμάκιο της Deutsche Bank για το τερματικό φυσικού αερίου, ο αναμενόμενος διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου, η απόδραση του πρώην κατάδικου Αντρέα Ονουφρίου αλλά και ο απόηχος των επεισοδίων του αγώνα ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

 

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πυροβολήστε τον αν φέρει αντίσταση” γράφει ότι εκατόν τουλάχιστον μέλη της Αστυνομίας αναζητούν με το δάκτυλο στη σκανδάλη τον καταζητούμενο πρώην κατάδικο Ανδρέα Ονουφρίου ο οποίος είναι ένοπλος και έχει χαρακτηριστεί ως άκρως επικίνδυνο πρόσωπο. Γράφει επίσης η `Α` ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως ουσιαστική θα είναι η β` φάση των συνομιλιών στο Κυπριακό γιατί θα διαφανεί ποιες προοπτικές υπάρχουν, αν μπορούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες και αν υπάρχουν συγκλίσεις σε κάποια θέματα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Ζουράμπ Αζμαιπαρασβίλι, μια μεγάλη προσωπικότητα του παγκόσμιου σκακιού, θα έρθει στην Κύπρο για να δώσει αγώνα επίδειξης ικανοτήτων `Σιμουλτανέ` στα πλαίσια του 1ου σκακιστικού ατομικού πρωταθλήματος μικρών κρατών Ευρώπης.

 

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Πουλά δάνεια, ξεφορτώνεται τον ELA” γράφει ότι έτοιμη για μεγάλες αποφάσεις αλλά και μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, η οποία καλείται να προχωρήσει τάχιστα σε λύσεις που θα της επιτρέψουν να απαλλαγεί από τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γράφει επίσης η εφημερίδα ότι `έφαγε γκολ και από τον Ονουφρίου η αστυνομία, αφού πήγαν να τον συλλάβουν αλλά τους διέφυγε βαριά οπλισμένος και ρίχνοντας μάλιστα πυροβολισμό στον αέρα`. Σε άλλο της θέμα η `Σ` γράφει ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δ. Συλλούρη και αναμένεται να δώσει κατάλογο με τα ονόματα όσων απέσυραν καταθέσεις μετά την πρώτη αλλά και την δεύτερη απόφαση του Γιούρογκρουπ όταν οι τράπεζες ήταν κλειστές.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Κακά δάνεια σε ξένα χέρια” γράφει ότι με προσανατολισμό στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (την ονομάζουν Τράπεζα Αναπτύξεως) και μεταφοράς σε αυτήν των προβληματικών δανείων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια πώλησης μέρους των σε ξένα επενδυτικά ταμεία, η Τράπεζα Κύπρου εξετάζει αυτές τις ημέρες επισταμένα την αντιμετώπιση του βραχνά των δανείων. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σε δήλωσή του στον `Φ` εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας που θα επιβληθεί στους ιδιοκτήτες φέτος θα είναι ίσως μικρότερο από ότι πέρσι. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η αντιπροσωπεία της Deutsche Bank που συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη παρουσιάζεται έτοιμη να χρηματοδοτήσει τον τερματικό σταθμό μετά που θα παρουσιαστούν οι τελικοί σχεδιασμοί ενός βιώσιμου μοντέλου.

 

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ιωνάς Νικολάου: Εγώ εν τζια…” γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται, για πολλοστή φορά, να αναλάβει τις βαριές πολιτικές του ευθύνες και προσθέτει ότι ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν για τα τραγικά επεισόδια που έγιναν πριν τον αγώνα ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε νέες περιπέτειες είναι το Γενικό Σύστημα Υγείας και ότι υπάρχει παραδοχή από το Υπουργείο Υγείας ότι εξετάζεται σενάριο ενός μεικτού συστήματος υγείας με κίνδυνο να τεθούν στον αέρα σχεδιασμοί πολλών ετών. Επίσης, η `Χ` γράφει ότι μήνυμα αντίστασης από το λιμάνι Λεμεσού έστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ο οποίος είπε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί στο ξεπούλημα της Αρχής Λιμένων και άλλων κερδοφόρων οργανισμών.

 

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Οι επενδυτές από το Κουβέιτ μελετούν όλες τις επιλογές” γράφει ότι ομάδα επενδυτών από το Κουβέιτ είχε χθες επαφές με την Κυβέρνηση εξετάζοντας ευκαιρίες επενδύσεων στην Κύπρο. Αλλού, προβάλλει έρευνα του ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία τα τρίτα τέταρτα των Κύπριων εργαζόμενων δήλωσαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους είναι χειρότερες σήμερα από ό,τι πριν πέντε χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλού, γράφει ότι πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων με κύρια ομιλήτρια την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ευρωκοινοβουλίου – Αρμενίας.

 

Η επίσης αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο “Μια όχι τόσο κακή τράπεζα” γράφει ότι η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου συζήτησε χθες το ενδεχόμενο σύστασης ξεχωριστής οντότητας προκειμένου να χειριστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης δήλωσε ότι δεν θα πρόκειται για κακή τράπεζα, αλλά μια τράπεζα αναπτύξεως. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι θα ληφθούν μέτρα στην επαρχία Πάφου κατά των ιδιοκτητών σκύλων οι οποίοι εγκαταλείπουν εσκεμμένα τα ζώα τους. Αλλού γράφει για το ναυάγιο στη Νότια Κορέα και για τις συνταρακτικές ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το τραγικό συμβάν.

 

Η εβδομαδιαία “Αντίλογος” με τίτλο “Κόντρα με την αποχή” γράφει ότι ο μεγάλος αντίπαλος όλων των πολιτικών κομμάτων στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου ονομάζεται αποχή και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται όλες οι προσπάθειές τους ένα μήνα πριν την ημέρα της μεγάλης αναμέτρησης. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β` και πολιτικών προσώπων οι οποίοι χαιρετίζουν τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την κυκλοφορία της εφημερίδας “Αντίλογος”. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη ότι `είναι νέος, αλλά με πολλές περγαμηνές στο βιογραφικό του`.

 

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο “`Εκβιάζει ο Ιωνάς αντί να πάει σπίτι του!” γράφει ότι “εγείρεται πλέον θέμα πολιτικών ευθυνών για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ γιατί καλύπτουν τον Υπουργό” και ότι “ο Ιωνάς Νικολάου απειλεί με `εμφύλιο` στον ΔΗΣΥ εάν υιοθετηθούν οι παραινέσεις για αποπομπή του”. Γράφει επίσης ότι `η Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μεθοδικά ανέστειλε τις διεργασίες για τερματικό, διέλυσε την ΚΡΕΤΥΚ και πάγωσε τον νέο γύρο αδειοδοτήσεων για να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς και τους Τουρκικούς σχεδιασμούς και ότι θα παρουσιάσουν ως μονόδρομο τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ως καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού”. Γράφει επίσης για `περιβαλλοντικό έγκλημα` στις παραλιακές περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου.

 

Η επίσης εβδομαδιαία “Το Κυπριακό Ποντίκι” με τίτλο “`Πετάνε` και τον Ερογλου” γράφει για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας στα κατεχόμενα και ότι το ίδιο σκηνικό, όταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διαδέχθηκε τον Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, θα εκτυλιχθεί σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις, και την άνοιξη του 2015 αλλά αυτή τη φορά με άλλους πρωταγωνιστές και ότι η Αγκυρα θα προωθήσει τους Ναμί ή Οζερσάι. Αλλού, η εφημερίδα, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ, υπενθυμίζει ότι στην Αγγλία, η Θάτσερ κατάφερε να εκδιώξει τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα και παραθέτει τα μέτρα που λήφθηκαν. Αναφέρεται ακόμη και στο τερματικό φυσικού αερίου και γράφει ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας έχει εντείνει την ανησυχία ότι τερματικό δεν θα δούμε ποτέ στην Κύπρο.

 

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)