Εγκυμοσύνη και κάπνισμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Αρκετές γυναίκες που είναι καπνίστριες, μόλις μάθουν ότι περιμένουν παιδί, αμέσως σταματούν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Υπάρχουν όμως και μερικές που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. egkimosini_38

Σύμφωνα με μεγάλες έρευνες που έχουν γίνει, το κάπνισμα βλάπτει σε περίοδο κύησης. Σχετίζεται άμεσα με ανωμαλίες στο στόμα και το πρόσωπο, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν την τρίτη  εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Η συγγενής καριοπάθεια, είναι μια πάθηση η οποία, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη. Το παιδί που θα γεννηθεί με αυτήν, θα χρειαστεί να κάνει πολλά χειρουργεία, προκειμένου να θεραπευτεί, κάτι βέβαια που δεν είναι κι απόλυτο.

Παραμορφώσεις στα άκρα, γαστρεντερικές αλλά και οφθαλμικές ανωμαλίες, έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα το οποίο ευθύνεται και για περιστατικά θνησιγένειας.
Το κάπνισμα όμως φαίνεται ότι στέκεται εμπόδιο και στο να μείνει μία γυναίκα έγκυος. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα, όσες γυναίκες καπνίζουν πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, σε σχέση με αυτές που κάπνιζουν ελάχιστα ως καθόλου. Επιπλέον, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση, αιμορραγίες και προβλήματα με τον πλακούντα.

Ωστόσο προβλήματα ενδέχεται να εμφανίσουν κι όσες εγκυμονούσες βρίσκονται σε καθημερινή βάση σε χώρο καπνιστών, καθώς και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες.

Πηγή: mothersblog.gr