Ακόμη και στην κορυφή της Γουόλ Στριτ, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα

Την περασμένη χρονιά, οι πιο υψηλόβαθμες γυναίκες στελέχη που εργάζονται στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ κέρδισαν από την αμοιβή τους κατά μέσο όρο 5,6 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, επιδομάτων, και των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Αυτό είναι μεγάλο ποσό, αλλά είναι μόλις το 78% του ποσού που κέρδισαν οι άνδρες συνάδελφοί τους, οι οποίοι έλαβαν κατά μέσο όρο 7.200.000 δολάρια.

Στο χώρο των χρηματοοικονομικών είναι γνωστό ότι παρατηρούνται ανόμοιες αμοιβές. Παρ ‘όλα αυτά, το μέγεθος του χάσματος μεταξύ των φύλων είναι εντυπωσιακό, εν μέρει επειδή είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλο με τη διαφορά που παρατηρείται εντός της οικονομίας στο σύνολό της. Σε όλους τους κλάδους, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου το 77% των αμοιβών των ανδρών ομολόγων τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής του 2012. Για τους ειδικούς στα χρηματοοικονομικά, το ποσοστό αυτό είναι 66%, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της οικονομολόγου από το Χάρβαρντ Κλόντια Γκόντιν. Αυτό ήταν το χαμηλότερο από κάθε κλάδο.

Women-men-620x400Ο πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε πρόσφατα την έκκλησή του για την ισότητα των αμοιβών για τις γυναίκες. Και υπάρχει ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο ζητώντας το ίδιο πράγμα. Προφανώς, λίγοι στην Ουάσιγκτον, περνούν το χρόνο τους ασκώντας πιέσεις για υψηλότερες αμοιβές για τις γυναίκες στελέχη της Γουόλ Στριτ. Αλλά το γεγονός ότι ακόμη και οι κορυφαίες γυναίκες στον τομέα των χρηματοοικονομικών παίρνουν λιγότερα, λέει κάτι για το τί συμβαίνει για όλες τις γυναίκες, όταν ξεκινούν με άνιση μεταχείριση.

Μέρος της διαφοράς των αμοιβών έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι στο χρηματοπιστωτικό χώρο. Μόνο μία από τις μεγάλες τράπεζες, η KeyCorp , έχει επικεφαλής μια γυναίκα, τη Μπεθ Μούνεϊ. Κέρδισε 7.500.000 δολάρια μέσα στο 2013• λιγότερα από τα 11.800.000 δολάρια κατά μέσο όρο των διευθυνόντων συμβούλων των άλλων τραπεζών.

Η KeyCorp είναι μια από τις μικρότερες μεταξύ των 24 μεγαλύτερων τραπεζών. Ωστόσο, η μετοχή της αυξήθηκε 59% το 2013, μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών. Έχει επίσης μια ελαφρώς υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από την Ally, η οποία κατέβαλε στον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μάικλ Κάρπεντερ, 9,5 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος.

Μεταξύ των ανώτερων χρηματοοικονομικών υπαλλήλων, οι γυναίκες στελέχη όντως πήγαν καλύτερα από ό, τι οι άνδρες, κερδίζοντας 6.100.000 δολάρια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 5.100.000 δολάρια. Αλλά οι δύο τράπεζες με γυναίκες οικονομικές διευθύντριες ήταν η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley, οι οποίες αντιστοίχως κατατάσσονται Νο 1 και Νο 6 μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών. Στην πρώτη εξάδα, η μέση αμοιβή των οικονομικών διευθυντών ήταν 11.400.000 δολάρια. Η οικονομική διευθύντρια της JPMorgan, Μαριάν Λέικ, και η Ρουθ Πόρατ της Morgan Stanley κατατάσσονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση όσον αφορά την αμοιβή της εν λόγω ομάδας.

Η Λέικ, η οποία έγινε οικονομική διευθύντρια της JPMorgan το 2013, πληρώθηκε 8.500.000 δολάρια πέρυσι, που ήταν περισσότερα από εκείνα που πληρώθηκε ο προκάτοχός της το 2012 Νταγκ Μπράουνσταϊν, έτος που υπέστη τεράστια ζημιά η JPMorgan με τη συναλλαγή London Whale. Αλλά ο Μπράουνσταϊν κέρδισε 12 εκατομμύρια δολάρια το 2010, τη χρονιά που προσλήφθηκε στη θέση.

Πολλές γυναίκες με εντυπωσιακές θέσεις εργασίας δεν μπήκαν καν στη λίστα των καλύτερα αμειβομένων στελεχών. Η Κάρεν Πιτζ, για παράδειγμα, είναι αντιπρόεδρος της Bank of New York Mellon. Πέρυσι, η American Banker την κατέταξε ως την πιο ισχυρή γυναίκα στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, η Πιτζ δεν εμφανίζεται μεταξύ των υψηλότερα αμειβομένων στελεχών της Bank of New York.

Η Bank of New York απαριθμεί τρεις αντιπροέδρους μεταξύ των υψηλότερα αμειβομένων στελεχών της• και οι τρεις είναι άνδρες.

Fortunegreece.com