Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Πρωτομαγιά – Δεν έλειψαν οι εντάσεις

Εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο για την Πρωτομαγιά, με το κλίμα αρκετές φορές να είναι τεταμένο όπως στην Κωνσταντινούπολη ή την Πνομ Πενχ όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία διέλυσε νωρίς το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές με την χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, καθώς εκείνοι προσπάθησαν να αψηφήσουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην Πλατεία Ταξίμ, την εμβληματική πλατεία του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας.protest

Για να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών που αναμένονταν φέτος από κάθε πλευρά του Βοσπόρου, οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό.

Επεισόδια υπήρξαν κατά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς και στην Καμπότζη όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο ειδικές οικονομικές ζώνες κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ.

Η πλειονότητα των εργαζομένων σε αυτόν τον κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Καμπότζης, όπου απασχολούνται 650.000 άνθρωποι, κερδίζουν λιγότερα από 100 δολάρια το μήνα.

Η αστυνομία οπλισμένη με γκλομπ διέλυσε το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Πάρκου της Ελευθερίας στην Πνομ Πνεχ, η οποία είχε αποκλειστεί προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Χουν Σεν, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια. Πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Κουάλα Λουμπούρ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός σχεδίου για την επιβολή ενός νέου φόρου όπως επίσης εναντίον της καταδίκης σε δεύτερο βαθμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραΐμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σοδομισμό κι είχε κριθεί αθώος το 2012.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες όπως επίσης και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας, στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ ή ακόμη και στην Ταϊβάν όπου περισσότερο από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ταϊπέι διεκδικώντας αύξηση των μισθών τους.

Στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες παραμένουν αντιμέτωπες με τις κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, οι διαδηλώσεις αναμένεται να λάβουν πολιτικό χαρακτήρα λιγότερο από ένα μήνα από τις ευρωεκλογές.

Στη Γαλλία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα γιορτάσουν για μια ακόμη φορά την Πρωτομαγιά διχασμένες, με τις διαφορές τους να επικεντρώνονται στο πρόγραμμα περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Στο Παρίσι το κόμμα της ακροδεξιάς Εθνικό Μέτωπο, το οποίο παραδοσιακά πραγματοποιεί πορεία την Πρωτομαγιά για να τιμήσει την Ιωάννα της Λοραίνης ελπίζει σε μια «διαδήλωση ισχύος» καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πιστώνεται με ένα ποσοστό 20- 25% στην πρόθεση ψήφου σχεδόν 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Ισπανία, που δειλά δειλά εξέρχεται του οικονομικού μαρασμού και παραμένει αντιμέτωπη με μια ανεργία ρεκόρ, οι πολίτες θα κατακλύσουν τους δρόμους της Μαδρίτης και περισσότερων από 70 πόλεων.

newpost.gr