Σημαντικό κεφάλαιο η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

Εpresbis Aystraliasνημέρωση για τις σχέσεις Αυστραλίας- Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα και το ρόλο της ελληνικής ομογένειας, έκανε η πρεσβευτής της Αυστραλίας στην Αθήνα, Τζένη Μπλούμφιλντ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, σε συσχετισμό με την ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία.

Η κ. Μπλούμφιλντ, ελληνικής καταγωγής, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η οποία πλησιάζει στο τέλος της θητείας στην Αθήνα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Βουλής για την εξαιρετική συνεργασία και εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών ως απόρροια των ισχυρών δεσμών με την Ελλάδα που διατηρούν, εδώ και πολλές δεκαετίες, οι 500.000 Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής, 100.000 εκ των οποίων πρώτης γενιάς μεταναστών.

Η πρεσβευτής της Αυστραλίας τόνισε τη σημασία που έχει μέχρι σήμερα η συμμετοχή των Αυστραλών τόσο στη μάχη της Καλλίπολης (1915), όσο και στη μάχη της Κρήτης, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως παρακαταθήκη για τους δύο λαούς, υπέρ του πολύτιμου αγαθού της ελευθερίας και της ειρήνης των λαών.
Η κ. Μπλούμφιλντ αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, των δύο χωρών, επισημαίνοντας τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξής της για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και των αυστραλιανών εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και υπογράμμισε το μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον που έχουν οι Αυστραλοί για τη χώρα.

Η ίδια εξήρε την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας- Αυστραλίας, σημειώνοντας το διμερές όφελος που έχει υπάρξει μέχρι τώρα, αλλά κυρίως τη συμβολή του στη μελλοντική στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. Σε μία δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή των τελευταίων ετών που βιώνει η Ελλάδα, η ύπαρξη μιας συντονισμένης και ισχυρής διασποράς μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, τόσο σε επίπεδο εξωστρέφειας όσο και σε επίπεδο στήριξης των ευπαθών ομάδων, είπε.
Αναφερόμενη στις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών, στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής αυστραλιανής κοινωνίας, εξέφρασε την ελπίδα επέκτασής τους και στο μέλλον, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη σημασία του διμερούς προγράμματος διακοπών με εργασία για νέους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, η οποία, όπως είπε, είναι ο συνδετικός κρίκος και έχει εισαχθεί στα σχολεία της χώρας ως δεύτερη γλώσσα.

Η μεγάλη ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας, κατέληξε η κ. Μπλούμφιλντ, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος και των δύο χωρών.

Στο πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής εκφράστηκαν ανησυχίες για την ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας και αποφασίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες βουλευτές να κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να ενημερώσει την επιτροπή τόσο για την τρέχουσα κατάσταση, όσο και για τις μελλοντικές σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.