Ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέτει η Αθήνα στο Eurogroup

Το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους θα θέσει και επίσημα αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων. Προσέθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων.

Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, βασικοί άξονες όλων των σεναρίων που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα για το χρέος είναι η επιμήκυνση των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και το «κλείδωμα» του επιτοκίου αποπληρωμής.

Όπως αναφέρει η ΚτΚ, η επιμήκυνση τόσο των διακρατικών δανείων όσο και των πιστώσεων από τον μηχανισμό EFSF θα ελαφρύνει τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες για εξυπηρέτηση του χρέους κατά 6 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Στο μέτωπο του επιτοκίου, η Αθήνα αναμένεται να επιδιώξει την μετατροπή του σημερινού κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό.

Η κυριότερη ελληνική πρόταση θέλει το «κλείδωμα» του επιτοκίου στο 1%, σενάριο που αναμένεται να απαλλάξει την Ελλάδα από τόκους ύψους 25 δισ. σε βάθος της 50ετίας.

Σε περίπτωση απόρριψης της εν λόγω πρότασης, το δεύτερο σενάριο που θα προτείνει η Αθήνα θα προβλέπει σταθερό επιτόκιο κάτω του 1% για 15 χρόνια και επανεξέταση της κατάστασης στη συνέχεια.

Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει επίσης περίοδο χάριτος 10 έως 20 ετών για την καταβολή τόκων για τα διακρατικά δάνεια από τα μέλη της ευρωζώνης, στο πρότυπο της περιόδου χάριτος που ισχύει για τα δάνεια του EFSF.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αναθέσουν τη αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων στην ομάδα εργασίας Euro-working Group, το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσει τις εισηγήσεις του σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Φορολογικά και δημοσιονομικά στο ECOFIN

ζητήματα που άπτονται των φορολογικών και των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της ΕΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των «28» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική Προεδρία ελπίζει ότι μία γενική προσέγγιση θα προκύψει μετά την ενημέρωση για την οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, η βασική ιδέα είναι να αποσυρθούν τα νομοθετικά κενά που επιτρέπουν στις εταιρείες να αποφεύγουν τον στόχο της οδηγίας (αποφυγή της διπλής φορολογίας) και να μην πληρώνουν φόρους, μετά από διερεύνηση μεταξύ των κρατών μελών για το πιο συμφέρον φορολογικό καθεστώς.

Επίσης οι υπουργοί θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διαγνώστηκαν σε 14 κράτη- μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και Μ. Βρετανία).

Τέλος, οι υπουργοί της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις έντεκα χώρες που υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Κάτι που θα χρησιμεύσει για να καθησυχάσει τους φόβους που εξέφρασαν χώρες που δεν συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, που είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του νέου φόρου.

Πηγή:skai.gr