Οι τουρίστες και η τουριστική υποδομή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας πρόσφατα στο πλαίσιο της 22ης ανοικτής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ,  παρουσίασε τις βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. «Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».

Εδώ ακριβως εγείρεται το κρίσιμο ερώτημα: Πόσο έτοιμη είναι η χώρα να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο νούμερο τουριστών;

Επίσης, που θα προωθηθούν οι τουρίστες; Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αναφέρει τον Πόρο Τροιζηνίας. Νησί του Αργοσαρωνικού με μοναδική ομορφιά.  Κάποτε “βούλιαζε” από ξένους τουρίστες. Πέρυσι, με την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, αραιά και που συναντούσες στο νησί ξένο τουρίστα…

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την απουσία τους από τον Πόρο.  Πρώτος σημαντικός λόγος, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο ξένος, φθάνοντας στον αερολιμένα των Σπάτων χρειάζεται ίσως περισσότερα από 7ο ευρώ για να κατεβεί με ταξί στον Πειραιά. Και κοντά μιάμιση ώρα χρόνο.

Αν σ΄αυτό συνυπολογίσει κανείς ότι δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια φέρι μπόοτ προς και από τον Πόρο, τότε γίνεται αντιληπτό ότι για τον τουρίστα των επτά ή και δέκα ημερών, ο Πόρος είναι απρόσφορος αφού θα ξοδέψει κοντά τέσσερις μέρες από το χρόνο του, στο πήγαινε-έλα.

Υπάρχει η λύση των Ιπτάμενων Δελφινιών. Αυτά, όμως, και ακριβό εισιτήριο έχουν (το διπλό του συμβατικού)  και τα δρομολόγιά τους είναι αραιωμένα για ευνόητους λόγους. Έπαψαν δε, προφανώς για οικονομία καυσίμων, να κάνουν τη διαδρομή Πειραιάς-Πόρος σε μία ώρα και πλέον τα fling Cat καλύπτουν τη διαδρομή σε μιάμιση ώρα, τα δεν Ιπτάμενα κάτι λιγότερο.

Αλλά ένα τουριστικό νησί όπως θα μπορούσε να είναι ο Πόρος, είναι αδιανόητο να μην έχει καθε μέρα πλοίο και, μάλιστα, με δύο, τουλάχιστον, δρομολόγια πήγαινε-έλα.

Αυτό, άλλωστε είναι και το αίτημα των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων Δωματίων, όπως το ανέπτυξε στην ΡΗΡ ο πρόεδρος «Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά» και της «Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού»   κ.    Τσούκας Μπάμπης .

Να σημειωθεί ότι κάποτε το νησί είχε επτά μήνες τουριστική περίοδο και σήμερα έχει περιοριστεί στον μήνα Αύγουστο!

Βέβαια, κοντά στα προβλήματα αυτά υπάρχουν και άλλα, όπως η καθυστέρηση στην ανακατασκευή του λιμανιού όπου από το Νοέμβριο του 2012 ο προβλήτας από την «Αμβροσία», μέχρι το κατάστημα του Παύλου υποχώρησε, προκαλώντας δέος στους κατοίκους του νησιού.’Εκτοτε ακόμη δεν έχει επισκευασθεί…

Εκτιμάται, πάντως, ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους φέτος  το Ναύπλιο, φιλοξένησε για πρώτη φορά το Mediterranean Yacht Show, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και όπου περισσότερες από εξήντα θαλαμηγοί έδεσαν στο λιμάνι από την πρωτομαγιά κι αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού, από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή γινότανε μέχρι πέρυσι  αποκλειστικά στον Πόρο με δυναμικό παρόν των μεγαλυτέρων εταιρειών του κόσμου που ασχολούνται με την ενοικίαση θαλαμηγών…  Φέτος, λίγα μόνον σκάφη φιλοξένησε ο Πόρος, υποχωρώντας στην οργάνωση των κατοίκων του Ναυπλίου.

Βέβαια ο Πόρος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Πρέπει να ελπίσει κανείς ότι φέτος δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο οι εργαζόμενοι στους Αρχαιολογικούς χώρους να τους κλείνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο πραγματοποιώντας απεργίες για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Είναι αδιανόητο να πραγματοποιεί κανείς ένα τέτοιο ταξίδι από την άλλη άκρη του κόσμου για να βρει κλειστή την Ακρόπολη και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους.

Έμφαση πρέπει να δοθεί, επίσης, στην εξυπηρετηση των ξένων τουριστών ιδιαίτερα στα καταστήματα εστίασης. Χρειάζονται έμπειροι σερβιτόροι και όχι καθήκοντα να “αναλαμβάνουν”  τα μικρά παιδιά των ιδιοκτητών των εστιατορίων, που δεν μπορεί να γνωρίζουν πως θα εξυπηρετήσουν τον πελάτη.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, πολύ τουρισμό πρέπει να εργασθούμε συστηματικά γι αυτό.

Να δοθεί έμφαση και να αναπτυχθούν και άλλες μορφές τουρισμού, όπως π.χ. ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αγροτικός τουρισμός κλπ.